Чуждестранните инвеститори бягат от руските акции

Евтиният петрол доведе до ново поевтиняване на рублата

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Чуждестранните инвеститори излизат от инвестициите си в някои от най-ликвидните руски компании, тъй като растящата волатилност на пазара на акции в страната, както и поевтиняването на рублата, ги карат да се насочат към по-нискорискови активи.

Чуждестранните инвеститори продават руски акции по-бързо, отколкото местните трейдъри продават акциите си на Московската фондова борса, като по този начин разликата в оценките между акциите, които едновременно се търгуват на руската борса и на борси извън Русия, намаляват до нива, които не са достигани от 1 година насам. Причината се крие най-вече в поевтиняването на петрола до 12-годишно дъно през миналата седмица, предизвикало силното поевтиняване на рублата. Рублата се представя най-слабо спрямо валутите на други развиващи се пазари, а петролът ѝ влияе негативно тъй като е основен източник на приходи в бюджета на руското правителство.

Спредът между търгуваните на борсата в Лондон глобални депозитарни разписки (финансов инструмент, който позволява търговията с акции на една компания на борси, извън държавата, където е базирана компанията) на компанията за търговия на дребно с хранителни продукти Magnit и акциите ѝ, търгувани в Москва, се сви до най-ниското си ниво от една година насам – 22% на 21 януари. Глобалните депозитарни разписки на мобилния оператор Megafon, както и на петролния производител Gazprom вече се търгуват с отстъпка на борсата в Лондон спрямо акциите на компании в Москва. Ситуацията беше точно обратната през последните 12 месеца, през които цената на книжата в Лондон беше по-висока.

„Чужденците бързо могат да продадат руски акции и да се насочат към други развиващи се пазари, от които могат да получат сравнително добра възвращаемост при по-нисък риск“, коментира Анастасиа Левашова, паричен мениджър, управляващ $450 млн. в акции на развиващи се пазари в компанията за управление на активи Blackfriars Asset Management в Лондон.
 

Русия ограничава обръщането на депозитарни разписки до 25% от акциите на компанията и до 50% от акциите ѝ, търгувани на борсата. При компании като Magnit лимитът вече е достигнат, затова премията на борсите извън Русия е по-висока.

Последни новини
Още от Пазари