Турция не очаква значителен спад на лирата

Признаваме, че има проблем с инфлацията, посочи вицепремиерът Шимшек

Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви днес, че не вижда причина за значителен спад на лирата, въпреки че нововъзникващите пазарни икономики са изправени пред още една година на болезнено регулиране, предава Investor.bg.

Все още ни очаква известна нестабилност, не разчитаме на бърз обрат и има структурни проблеми в някои нововъзникващи пазарни икономики, каза Шимшек в интервю за Reuters, дадено покрай форум на Bloomberg, посветен на Турция. Той отбеляза, че вероятно все още ще има болезнен процес на регулиране през следващата година.

Пазарите се вълнуват също дали турската централна банка ще вдигне лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се обяви преди време срещу високите лихвени проценти, оценявайки ги като равнозначни на предателство, и анализатори се питат какво ще се случи след заседанието на банката тази седмица, отбелязва агенцията.

Ние признаваме, че имаме проблем с инфлацията и трябва да се уверим, че тя остава под контрол, посочи Шимшек. Що се отнася до прогнозираната от нас инфлация от 7,5 процента, бих казал, че рисковете са балансирани. Цените на стоките показват низходящи рискове, добави той.

До голяма степен причина за скока на инфлацията е почти 25-процентният спад на лирата спрямо долара през миналата година. Шимшек заяви, че това е нещо, което той не очаква да се повтори.

Ние наистина не виждаме основни причини за значително обезценяване на лирата в реално изражение, защото има политическа стабилност, има растеж, каза турският вицепремиер.

Шимшек посочи, че Анкара приветства отмяната на санкциите срещу Иран.

Последни новини
Още от Пазари