Петролът се търгува за $40 в Китай

Цената на бензина в Пекин е паднала с 30% от март 2013

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

За потребителите в Китай цената на петрола замръзна на $40 за барел. Това се случи, след като китайското правителство реши да задържи цените на горивата в съответствие с това ниво, въпреки че през последните дни петролът се търгува под $30 за барел.

Политиката има за цел да ограничи потреблението, замърсяването на въздуха, както и да гарантира предлагането, се посочва в изявление на ресорната държавна комисия, публикувано миналата седмица.

Досега цените на горивата в Китай бяха коригирани регулярно, за да отразяват флуктуациите на петролния пазар.

„Едно нещо е сигурно – големите губещи са потребителите“, казва Ли Ли, анализатор на ICIS-China, базиран в Шанхай изследователски институт. „Потребителите на практика са принудени да субсидират петролните компании“, допyлва Ли.

Дори преди налагането на новото ограничение китайските потребители вече се чувстваха ощетени, след като в края на 2014 правителството повиши акциза върху горивата.

Цената на бензина в Пекин е паднала с 30% от март 2013, когато беше наложен сегашния механизъм на ценообразуване. За същия период от време цената на бензина в САЩ се е понижила с 50%, докато средната цена на петрола е с над 70% надолу.

Приходите от продажбата на горива на фиксирана цена в Китай ще бъдат акумулирани във фонд за развитие на зелена енергия и борбата със замърсяването се казва в изявлението на правителствената комисия. Това означава, че рафинериите в страната, включително China Petroleum & Chemical Corp - най-голямата в Азия, и PetroChina Co. няма да спечелят от тази политика.

„Въпреки че изявлението звучи много позитивно според нас огромната част от тези приходи ще бъдат прибрани от правителството“, коментира Анди Менг, анализатор на Morgan Stanley. “Рафинериите почти няма да спечелят от това“, допълва той.

Последни новини
Още от Пазари