Карни: Увеличението на лихвите е далеч

Въпреки 12-годишното дъно при петрола британските централни банкери не бързат да следват Фед

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Марк Карни посочи, че увеличението на лихвените проценти е все още далеч, използвайки първата си реч на годината, за да маркира глобалните икономически рискове и устойчивите фактори, тежащи върху инфлацията.

"Сега не е времето да се повишат лихвените проценти", каза гуверньорът на Английската централна банка в реч в университета Queen Mary в Лондон. "Светът отслабва и британският растеж се е забавил. Благодарение на срива на цените на петрола инфлацията отстъпва по-далеч и вероятно ще остане много ниска за по-дълго".

Въпреки 12-годишното дъно при петрола централните банкери не бързат да следват Федералния резерв и да вдигнат лихвените проценти от рекордно ниската им сегашна стойност. Карни подчерта различията между ситуациите, пред които са изправени двете централни банки, заявявайки, че в САЩ има по-голям ценови натиск. По думите му Великобритания е изправена пред голямо съпротивление по линия на фискалната политика и слабата глобална инфлация.

Британската инфлация бе едва 0,2% през декември, доста под целта на АЦБ за 2%, предава Bloomberg. Карни заяви във вторник, че неотдавнашната слабост на паунд може да има умерен натиск върху потребителските цени, като се изключат по-волатилните стоки като енергията и храните.

"Като се има предвид мащабът на дефлацията в чужбина, тласъкът на растежа на вътрешните разходи все още не е в съответствие с базисната инфлация", каза още Карни.

Последни новини
Още от Пазари