Петролът - най-удобното извинение на Драги

ЕЦБ е поставена до стената, като цената на "черното злато" е най-лесното извинение за нови стимули

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

На Марио Драги може да му се наложи да вдигне летвата, като извинението ще е петролът.

Повече от 60% от анкетирани от Bloomberg икономисти прогнозират президентът на Европейската централна банка да обяви повече стимули през тази година в сравнение с 40% през декември. Причината е продължаващият спад на цените на петрола, който поставя под натиск перспективите за постигане на желаната от еврозоната инфлация. От тях 57% считат, че Драги ще разшири месечните покупки на активи от сегашните 60 млрд. евро, докато 53% прогнозират ново понижение на лихвения процент по депозитите.

След като ЕЦБ започна количествени улеснения преди 10 месеца, потребителските цени се повишиха минимално и инфлацията е далеч под целевите малко под 2 на сто. Изпълнителният съвет на банката ще заседава в четвъртък във Франкфурт. Натискът върху Драги расте, като той ще опита да убеди своите колеги, че институцията все още може да изпълни целите си.

"Ако цените на петрола останат на сегашните депресивни нива, ЕЦБ вероятно няма просто да седнете, да почака и да се надява на най-доброто", каза Холгер Санте, главен анализатор в за Европа в Nordea Markets в Копенхаген. "Може да видим допълнително облекчаване още през март".

ЕЦБ ще публикува актуалната инфлация и прогнозите за растежа на заседанието си през март, като всяко понижение на цифрите би било аргумент за допълнителни действия. В отделно проучване на Bloomberg икономисти прогнозираха, че централната банка ще запази всичките си лихвени проценти тази седмица.

На 3 декември Драги и компанията намалиха лихвения процент по депозитите до -0,3% и удължиха изкупуването на активи до най-малко март 2017. Освен това те обещаха да реинвестират главницата по падежа на облигации, за да се предотврати затвърждаването на слабия ръст на цените. Пакетът от мерки, който Драги определи като "подходящ" за ускорение на инфлацията разочарова пазара, избута нагоре еврото и доведе до разпродажби на акции и ръст на доходността по облигациите от региона.

Последни новини
Още от Пазари