Карни говори за политиката на BoE през 2016

Речта на гуверньора на Английската централна банка ще се състои на 19 януари

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (BoE) Марк Карни ще говори за перспективите пред политиката на BoE за първи път през 2016 г. на 19 януари. Освен Карни реч ще произнесе и членът на Комисията по парична политика на BoE Гертян Влийг. 

Речите им са очаквани с интерес, като по-слабият ръст в заплатите във Великобритания може да даде на Английската централна банка оправдание за това, че остави основния лихвен процент на рекордно ниско ниво от 0,5% на срещата през януари. 

Комисията по паричната политика вече беше заела предпазлива позиция в края на 2015  и турбуленцията на пазарите от началото на 2016, придружени с притеснения за здравето на китайската икономика и новото поевтиняване на петрола показват, че позицията на BoE е била правилна. 

Ситуацията в самата Великобритания също не поставя напрежение върху Английската централна банка за увеличаване на лихвите. Освен слабият ръст в заплатите, проучванията показват, че предстоящия референдум за това дали страната да остане в ЕС се отразява негативно на доверието. Инфлацията от своя страна остава далеч под целта на BoE от 2%. Данните за декември показаха, че през 2015 общото ценово равнище във Великобритания се е повишило с едва 0,2%. 

Факторите, които биха послужили в подкрепа на повишение на лихвите, са това, че британската икономика продължава да расте, а безработицата да намалява. 

След речта си Марк Карни ще отпътува за Давос, където за поредна година ще се проведе Световният икономически форум. През 2016 той ще се проведе между 20 и 23 януари. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари