Валутната война продължава

ЕЦБ и BoJ може да се намесят със стимули, ако еврото и йената продължат нагоре

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Валутната война може отново да продължи с пълна сила, след като поскъпването на йената и еврото в последно време може да накара Европейската централна банка и Японската централна банка да увеличат монетарните стимули. 

Японската валута поскъпна спрямо долара за трети път през последните 4 седмици, като се търгуваше на ниво от под 117 йени за долар в Ню Йорк, докато еврото поскъпна спрямо 11 от общо 16 основни валути и приключи седмицата при 1,0916 долара за евро. Хедж фондовете вдигнаха залозите, че йената ще поскъпне до най-високото си ниво от над 3 години и ограничиха позициите си за поевтиняване на еврото. Доларът поевтиня заради охлаждането на очакванията за 4 вдигания на лихвите в САЩ след волатилността на световните пазари на акции и по-слаби от очакваните икономически данни, идващи от страната. 

Признаците, че Америка няма да остане имунизирана срещу забавянето в Китай понижават очакванията, че разминаването в паричната политика на Фед от една страна и ЕЦБ и BoJ от друга ще е толкова голямо, което потиска долара и води до поскъпване на еврото и йената. 

ЕЦБ и BoJ не искат валутите им да поскъпват и ако йената достигне границата от 115 йени за долар или падне под нея, се очаква Японската централна банка да се намеси с нови стимули, които да потиснат стойността ѝ. Прагът, при който ЕЦБ може направи същото е стойност от 1,15 долара за евро, считат анализаторите. 

Гуверньорът на BoJ Харухико Курода каза на 15 януари, че няма да се притеснява да увеличи стимулите, ако е необходимо. ЕЦБ се среща на 21 януари, за да обсъжда политиката, като и Марио Драги нееднократно заяви, че при необходимост може да има нови стимули. 

Последни новини
Още от Пазари