Intel завърши годината силно

Според финансовия директор на Intel Стейси Смит компанията завърши годината силно

Стейси, започваме направо с важната новина за компанията, а тя е, че отбелязахте най-доброто тримесечие в историята си и ръстът на продажбите преминаха от негативен към позитивен, не може да не сте щастлив от това.

Така е, имахме силен завършек на годината, интересното е, че, ако погледнете компанията от вътре, наистина може да видите трансформацията ѝ. Компенсирахме някои загуби на пазара на персоналните компютри, отбелязваме напредък и в предоставянето на памет в центровете за данни и интернет на нещата. Това е път, по който вървим и той преобразява компанията.

Бях шокиран, че цифрите на персоналните компютри не са по-лоши. Гартнър ни каза, че продажбите им са надолу с 10%, а вашите продажби са надолу с по-малко от 2%. На какво отдавате това – на пазарният дял или по-добрите цени?

Смесица от двете. Ние също усетихме тази слабост, за която докладват и третите страни, но заради завладяващата технология, която предлагаме на пазара отбелязахме рекордни продажби на процесори i7. Ако вземем предвид компютрите за игри, компютрите всичко в едно, много тънките и високоенергийно ефективни лаптопи, тези пазарни ниши са силни и ни осигуриха добри печалби.

Говорейки за този микс от печалби, сигурен съм, че ще ви бъдат зададени много въпроси относно маржа на ръста. Ръстът за тримесечието е доста добър – 64.3%, което е подобрение спрямо предходния период. Разбирането беше, че с повишаването на зависимостта от центрове за данни, ще видим подобрение в брутния марж, поне според съобщенията, които получавам и това е леко разочарование в този аспект. На какво се дължи това, на по-големия дял на компютрите, или недоброто начало на центровете за данни, или на сливането, което също не отбеляза големи печалби през първите две тримесечия?

Стейси Смит главен финансов директор за Intel

Всъщност на нито едно от тях. Харесва ми, че според вас 64% е добра брутна печалба. За нас това е прекрасна брутна печалба, нашите прогнози бяха за максимална печалба от 65%. Прогнозата ни за печалба през следващата година е 63%, така че това е много добре. За да бъдем точни, това изважда някои от счетоводните разходи свързани с придобиването на Altera, така че това е оперативен преглед на прогнозата. Тя е съвсем малко под тази от предходното тримесечие и това е резултат от разходите свързани с пускането на следващото ни поколение технологии.

Отворихме повече локации в сърцето на индустрията, за да продължаваме да я движим напред. Ще имаме някои разходи по стартъпите през следващата година, но основният бизнес се развива много добре.

 

 

 

Последни новини
Още от Пазари