Рекорден брой кредити от имотния сектор продадени през 2015

Тласък даде засилената активност на пазара през последното тримесечие

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Рекорден обем кредити, свързани със сектора на имотите, и имоти, собственост на кредитори, са били продадени през 2015 в Европа. Това отчита консултантската компания Cushman&Wakefield, предава Investor.bg.

През първите девет месеца на миналата година обемите са били съизмерими с тези от 2014. Общият обем за 2015 обаче надвишава предишния пик, достигнат през 2014 заради засилената активност на пазара през последните три месеца на годината, посочват консултантите.

В периода октомври-декември 2015 повечето големи държавни агенции за проблемни активи (т.нар. лоши банки) са приключили големи сделки. Те на практика запълват недостига от проблемни активи на пазара, който през 2014 беше доминиран от британските банки RBS и Lloyds.

Само през последното тримесечие на миналата година са били приключени сделки с проблемни кредити и имоти за повече от 39,4 млрд. евро, което е 46% от общия обем трансакции за 2015.

Великобритания се очертава като лидер на пазара на проблемни активи в Европа с 43% от продажбите, реализирани през последното тримесечие на миналата година. Втората позиция е за Ирландия, където лошата банка продължава да разпродава проблемните активи, които абсорбира от банковия сектор по време на кризата.

В Испания обаче е отчетен спад на активността с 41% в сравнение с 2014, докато продажбите в Италия са нараснали 12,5 пъти до 5 млрд. евро.

Очаква се обемът на продажбите на проблемни активи в Италия да продължи да нараства и през тази година, след като Рим най-накрая основа лоша банка. Към момента тя е абсорбирала проблемни кредити на стойност 750 млн. евро, но обемът им ще се увеличава през следващите 24 месеца.

Консултантската компания очаква, че през тази година ще бъдат приключени сделки с проблемни активи за 70-80 млрд. евро, а Испания ще е сред водещите пазари заради големия обем проблемни активи, които са натрупани и трябва да бъдат “разчистени”.

Последни новини
Още от Пазари