Какво се случва една година след махането на тавана на франка

Валутата продължава да е една от най-стабилните в света

Снимка: Michele Limina/Bloomberg Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Една година след като Швейцария разтърси финансовите пазари, като премахна тавана на франка, валутата е една от най-стабилните в света, пише в свой анализ Reuters.

Отрицателните лихвени проценти (-0,75%) и внимателната намеса на пазара от страна на централната банка успяха да стабилизират франка до ниво от около 1,08 франка за евро.

Въпросът докога ще се задържи тази стабилност остава отворен, а и мерките имат своята политическа и икономическа цена. Но ситуацията е много по-различна от 15 януари 2015, когато светът стана свидетел на най-големите пазарни сътресения от 70-те години насам. 

„Никой, инвестирал във франка, няма да забрави 15 януари“, казва Тим Мюлер, главен форекс трейдър в Zuercher Kantonalbank. „В тази сфера съм от 28 години и никога не е имало такава динамика“, допълва той.

Глобалните пазари имаха пълно доверие, че Швейцарската централна банка ще спази обещанието си да държи еврото над 1,20 франка, за което регулаторът твърдеше, че е ключов инструмент от паричната му политика. Затова когато в ранните часове на търговията банкерите публикуваха изявлението си, че махат тавана на валутния курс, инвеститорите бяха меко казано изненадани.

След като франкът премина през паритет спрямо еврото и се изстреля още по-нагоре, икономистите изразиха сериозни притеснения, че експортно ориентираната икономика може да изпадне в рецесия, тъй като някои инвестиционни посредници може да бъдат принудени да излязат от бизнеса.

Година по-късно ситуацията се подобрява. Централната банка все още смята, че валутата е преоценена, но нивото ѝ е поносимо за износителите в еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Швейцария, пише Investor.bg.

„Швейцарската централна банка изглежда си е върнала контрола над франка и мнозина инвеститори също смятат така“, казва Йоахим Корбах, директор на звеното за валути и суровини в компанията за управление на активи GAM в Цюрих. 

Яснотата за действията на банката, както и отрицателните лихвени проценти отблъснаха спекулантите и държат курса на франка в тесни граници от август насам. Така делът на франка във всекидневната спотова търговия в Лондон – най-голямата борса на валути – се свива, посочва Английската централна банка. Вместо това инвеститорите се насочват към други ликвидни валути като японската йени – валута убежище, както и към долара при последните сътресения на глобалните пазари.

Последните тенденции на пазарите на деривати подсказват, че инвеститорите са сигурни в стабилността на франка през идните седмици, особено предвид опасенията за китайската икономика.

„Ако нещата се влошат, инвеститорите може да се върнат към франка, но на този етап изглежда предпочитат щатския долар и йената“, казва Корбах.

Междувременно политическите и икономическите последици от премахването на тавана са налице. Безработицата достигна 3,7%, което е най-високото ниво от близо шест години, като швейцарските компании износителки съкращават работни места, за да намалят разходите. Потребителските цени падат всеки месец на годишна база от ноември 2014.

Централната банка отчете рекордна загуба миналата година от 23 милиарда франка ($23 млрд.) до голяма степен заради изгубените позиции при чуждестранните валути. Освен това регулаторът е изправен пред натиск от страна на политиците и бизнеса, според които банката може да направи повече, за да защити индустрията от по-силния франк.

Последни новини
Още от Пазари