Най-богатият човек в Китай купува Legendary Entertainment

Коментар на Шери Ан от Bloomberg, 12.01.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещ: Какви са новините?

Шери Ан, Bloomberg: Става въпрос за $3,5 млрд. Уан заяви, че фирмата му Dalian Wanda ще купи Legendary Entertainment и се надява, че това ще помогне на Китай да се развие в глобалната филмова индустрия. Legendary Entertainment произведе не само “Годзила” и „Джурасик парк“, но и трилогията за „Черният рицар“, трилогията за „Батман“. Филмите на този производител донесоха с повече $10 млрд. като касов хит по целия свят. По думите на Уан Джалин Wanda може да се включи в производството на всички филми на Legendary. Той също обяви, че Wanda планира да направи IPO, включително с активи на Legendary, все още нямаме детайли за това. Може скоро да чуем това от Уан Джанлин. Това ще даде възможност за производство на очакваните продължения на филмови франчайзи като например за Pacific Rim. През 2014 капиталът на Legendary вече достигна $250 млн. долара, според данни на японската Softbank. Компанията планира да заеме около $700 млн., така че тази сделка ще донесе на Legendary достатъчно финансиране, за да продължи да произвежда.

Водещ: Това е същият човек, нали, той вече направи стъпки в САЩ, но това променя индустрията по интересен начин и то от известно време насам.

Шери Ан: Да, така е, глобалната филмова индустрия вече се променя, но тя дава възможност на Китай да разшири влиянието си върху американската филмова индустрия отвъд обичайното за китайските актьори. Освен това ще даде възможност на Legendary да се разширява в Азия, както знаем, вече е създаден Legendary East. През 2013 те подписаха споразумение за производство на широкомащабни филми за широката публика. И, както спомена, това ще увеличи глобалното портфолио в развлекателната индустрия на Уан, като тук мога да включа Entertainment Holdings, дял във футболния отбор Атлетико Maдрид, като това разширява международния развлекателен бизнес на Уан и ще му даде възможност да се фокусира върху разширяването на империята си. 

 

Последни новини
Още от Пазари