Китай определи опасенията за юана като "смешни"

Опитите да се продава юана на късо няма да успеят, заяви представител на Пекин

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Залозите, че юанът ще поевтинее с 10% или повече спрямо долара са "смешни и невъзможни", каза високопоставен китайски икономически представител, като предупреди, че Пекин разполага с достатъчно инструменти да се защити от атаките спрямо валутата му.

"Опитите да се продава юана на късо няма да успеят", каза Хан Джун, заместник-директор на офиса на Централната водеща група по финансови и икономически въпроси на брифинг в Ню Йорк. "Очакванията на пазарите могат да се променят", коментира той, цитиран от MarketWatch.

Коментарите са поредното доказателство за решимостта на китайските длъжностни лица да се защитят от залозите, че спадът на юана ще се засили.

Но според анализатори планът на Китай носи значителни рискове и потенциално създава напрежение, след като правителството полага усилия да се интегрира в световната финансова архитектура. Интервенциите на валутния пазар са скъпи и рисковани и объркват инвеститорите, смятат експерти.

"Тези интервенции работят добре, само ако са предприети в контекста на много по-широки реформи", каза Есвар Прасад, бивш представител на Китай в Международния валутен фонд, а сега професор по икономика в университета Корнел.

Залозите срещу юана се покачват през 2016, изпращайки валутата до най-ниското ѝ ниво за последните близо 5 години спрямо долара и разширявайки пропастта между официалния курс и т.нар. Офшорен пазар в Хонконг, където правителството има по-слаба роля. В понеделник юанът се повиши с 0,3% спрямо долара в Китай и добави 1,5% на офшорния пазар.

Последни новини
Още от Пазари