Société Générale: Китай не е виновен за срива на акциите в световен мащаб

Това казва стратегът Андрю Лапторн

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Китай не е причината за кошмарния старт на 2016 г., който акциите регистрираха, а само извинението, казва стратегът от Société Générale Андрю Лапторн, цитиран от Bloomberg.

По думите му акциите в световен мащаб страдат от влошаване на фундаментите, като с години те са поскъпвали без това е оправдано от ръст в печалбите на компаниите.

Коефициентите цена/печалба на акциите се вдигаха след като най-лошото от Световната финансова криза премина и разхлабените парични политики подкрепяха ръста на капиталовите пазари. 

Именно това е основната причина за резкият спад при акциите в началото на 201 6 г. според експерта. „Китай е просто още един елемент от доминото, който падна в процеса, през който инвеститорите осъзнаваха, че не всичко със световната икономика е наред“, каза Лапторн. Той подчерта, че истинският проблем остава липсата на растеж, проблем, който количествените облекчения са прикрили, но не са решили. 

Широкият глобален индекс MSCI World поевтиня с 6% през първата пълна търговска седмица на 2016 г. Лапторн предупреждава, че ако отношението цена/печалба на индекса се върне на нивото от 2011 г., то това ще предполага поевтиняването на акциите в световен мащаб с 50% при условие, че печалбите останат не същите нива. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари