Франкът ще е ключов за швейцарската икономика през 2016

Централната банка на страната очаква производството в страната да нарасне с 1,5%

Снимка: Michele Limina/Bloomberg Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Централната банка на Швейцария очаква надцененият франк да остане на сегашното си ниво или да леко да отслабне през 2016, заяви гуверньорът Томас Джордан в събота.

Всъщност по-голям спад би бил добре дошъл, смята той. Икономиката в алпийската държава беше напрегната миналата година след като централната банка на Швейцария реши да премахне тавана на валутния курс спрямо еврото.

Решението повиши стойността на франка спрямо единната европейска валута, в която основно се осъществява износът на страната. Така той изведнъж се оказа по-скъп за чуждестранните купувачи.

„Стойността на франка ще има огромен ефект върху швейцарската икономика тази година“, обяви Джордан. „Ако той отслабне, това би било много положително за икономиката, тъй

като износът ще бъде по-добър, а икономическият растеж по-голям.“, заяви в радио интервю Джордан.

За 2015 Централната банка обяви, че очаква БВП на страната да нарасне с под 1% намалявайки спрямо 2-процентните нива от 2014. От институцията очакват още производството да нарасне с 1,5% тази година, макар че това ще се определи и от силата на франка и тенденциите в глобалната икономика.

В интервюто Джордан защити решението за премахването на 3-годишния таван върху франка. Според него задържането на лимита не би било устойчиво, тъй като в този случай на Централната банка на Швейцария е щяло да ѝ се наложи да купува огромни количества чуждестранна валута. Той допълни, че силно вярва в потенциала на швейцарската икономика въпреки трудния период за индустрията и по-специално за износа.

„Големите притеснения, че ще има сериозна рецесия в Швейцария, масова безработица и състояние на дефлация, се оказаха неоснователни“, коментира той. Джордан изрази уверението си, че компаниите ще продължат да развиват иновативни продукти и да създават нови работни места в страната.

„Централната банка на Швейцария въведе отрицателни лихвени проценти и е готова да се намеси на валутния пазар, за да балансира нежеланото отклонение на валутата“, категоричен бе Джордан.

Последни новини
Още от Пазари