Alcoa с договор за $1,5 млрд. с General Electric

Новината идва в същия ден, в който се очакват финансовите резултати на производителя на алуминий

Снимка: Lake Fong/Bloomberg News Снимка: Lake Fong/Bloomberg News

Alcoa Inc ще обяви дългосрочен договор на стойност $1,5 млрд. в понеделник с авиозвеното на General Electric Inc (GE), подчертавайки усилията на производителя на алуминий да компенсира трудните условия в добивния бизнес.

Новината се очаква в същия ден, в който базираната в Ню Йорк Alcoa ще обяви своите най-лоши тримесечни резултати от началото на 2014, включително спада със 17% на приходите на годишна база според проучване на анализатор. Цените на алуминия спаднаха с над 25% до около $1 500 за тон през изминалата година, припомня MarketWatch. Alcoa ще оповести финансовия си отчет за четвъртото тримесечие след затварянето на пазара в понеделник.

Говорител на GE каза, че Alcoa е "важен играч" в "исторически висока производствената фаза". Alcoa ще достави суровини на шест завода в страната.

Въпреки че производителите на автомобили и самолети в САЩ купуват повече алуминий, отколкото когато и да е било, индустрията вече се оказва непечеливша. Броят на оперативните топилни пещи за алуминий е намалял до по-малко от 10 от 22 преди 15 години.

Това е и причината Alcoa да се раздели с част от служителите си. Том Конуей, вицепрезидент на синдикалната организация United Steelworkers, която представлява много служители на Alcoa, заяви, че ситуацията ще засегне американските служители на дружеството. "Това е неприятно", каза той. Той допълни, че се очакват редица съдебни дела срещу фирмата.

Последни новини
Още от Пазари