Американските акции с най-слаб старт на годината в историята

S&P 500 загуби 6% през първата седмица на 2016

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американските акции поевтиняха в късния следобен на 9 януари – последният ден на търговия в седмицата, съобщава Bloomberg. По този начин беше затвърдено най-слабото им представяне в първата седмица на търговия за годината в историята. Много от водещите индекси регистрираха най-големите си седмични спадове от над 4 години насам. Инвеститорите изглежда не се успокоиха много от ходовете, предприети от Китай за възстановяване на спокойствието на потъващите си пазари, както и от данни, показващите, че ситуацията на пазара на труда в САЩ остава добра. 

Банковите акции бяха водещи в поевтиняването, като JPMorgan Chase и Citigroup поевтиняха с поне 2,2%, за да завършат седмицата със спад от почти 11%. Акциите на енергийни компании, част от широкия индекс Standard & Poor’s 500, загубиха 1,3% и продължиха да копаят 5-годишното дъно. Седем от десетте основни индустрии в индекса загубиха по над 5,5%, като това е най-слабото начало на годината за S&P 500 от 1928 г. Широкият индекс, включващ акции на 500 компании от различни сектори, поевтиня с 6% през първата търговска седмица на 2016 г. 

Dow Jones Industrial Average загуби 1000 пункта за същия период, като регистрира най-слабото начало на годината в историята на индекса, а Nasdaq Composite поевтиня с 1% само на 8 януари. Това е седмият пореден ден, в който индексът върви надолу – най-дългият подобен период от 2011 г. насам. 

Загубите на американските пазари продължиха въпреки по-добрите от очакваните данни от пазара на труда и мерките, предприети в Китай. Данните на Министерството на труда показаха увеличение от 292 хил. в броя на заетите през последния месец на 2015. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори беше за покачване от 200 хил. през декември, а индивидуалните оценки варираха от 135 хил. до 250 хил. нови назначения. В Китай беше повишен референтният валутен курс на юана и търговията с акции започна отново да тече нормално след като на два пъти през седмицата беше спирана. Държавните фондове насочиха усилията си към изкупуване на акции на местни компании. Изглежда тези фактори не успяха да успокоят достатъчно инвеститорите и песимизмът продължи и в последния ден от първата търговска седмица на 2016 г. 

Турбуленцията в Китай може да накара инвеститорите да се примирят с очакванията за по-ниски корпоративни печалби в САЩ. Сезонът на отчетите започва, като още през следващата седмица редица водещи компании, като Alcoa Inc., JPMorgan Chase и Intel ще обявят финансовите си резултати. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари