Норвежката крона и натискът на петрола

Валутата поевтинява с 46% спрямо долара от пика на "черното злато" през юни 2014

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Централната банка на Норвегия вероятно ще остане извън световната валутна война, която е на прага, пише Bloomberg.

Дори и потенциална намеса в съседна Швеция е малко вероятно да даде тласък на норвежката крона, след като задълбочаващото се поевтиняване на брента притисна валутата на най-големия производител на суровината в Западна Европа. Брентът се понижи до $32 за барел през тази седмица и губи около 71% от върха си през юни 2014. Това изпрати надолу кроната с повече от 46% спрямо долара през същия период и с 16% спрямо еврото.

Централната банка намали лихвите до рекордно ниското равнище от 0,75% и сигнализира зa възможността за още по-голямо облекчаване тази година, тъй като се бори с рисковете от рецесия, предизвикани от забавящия се петролен сектор и по-ниските цени на петрола.

Svenska Handelsbanken AB е съгласна с HSBC, че кроната ще остане силно обвързана с цените на петрола и добавя, че намеса на централната банка ще увеличи нестабилността при норвежката валута.

Валутата на Норвегия спаднал с почти 8% през изминалата година спрямо шведската крона до нива, невиждани от 1992 насам, когато стана свободно конвертируема. Шведската централна банка обаче вече прибегна до отрицателни лихви и задейства няколко през няколко кръга на количествено облекчаване. Тя дори посочи тази седмица, че е готова "незабавно" да се намеси на валутните пазари, ако е необходимо.

"Това, което виждаме е, е, че ликвидността на норвежката и шведската валути се влошили по-трайно от това, което виждаме в други валутни двойки, особено след шока с швейцарския франк през януари миналата година", посочи анализаторът в DNB ASA Магне Йостнор.

Последни новини
Още от Пазари