Китайските власти овладяха спада на борсата засега

Те отмениха автоматичното спиране на търговията

Юан. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Юан. снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайските акции напреднаха при волатилна търговия, след като правителството спря системата за автоматично прекъсване на търговията, централната банка определи по-висок фиксинг на юана и държавно-контролираните фондове са започнали да изкупуват ценни книжа по неофиална информация.

Shanghai Composite Index се повиши с 3% в 13:34 часа местно време, след като падаше с 2.2% по-рано. Регулаторите премахнаха правилото за автоматично спиране на търговията на фондовата борса, след като спад над 7% предизвика затваряне на борсата в понеделник и четвъртък. Централната банка установи референтния курс на юана с малка промяна в петък, след осем дни на понижения, които разтърсиха световните пазари, съобщи Bloomberg. Контролирани от държавата фондове закупиха китайски акции в петък, като са се фокусирали върху финансовите акции и други с големи тегла в основните индекси, според хора, запознати с въпроса.

"Отмяната на системата за автоматично прекъсване ще помогне за стабилизиране на пазара, но чувството за паника ще остане, особено сред инвеститорите на дребно", каза Ли Цзинюан, генерален мениджър в Shanghai Bingsheng Asset Management. „Националният отбор " вероятно ще продължи да купува акции за стабилизиране на пазара."

Докато високата концентрация на индивидуални инвеститори на Китай прави борсата пословично волатилна, екстремните колебания тази година съживиха тревогите за способността на комунистическата партия да управлява една икономика, която расте с най-слаб темп от 90-те години. Разпродажбите се разпространиха по целия свят тази седмица, изпращайки американските акции към най-лош на старт на годината и тласкайки цените на медта към най-ниските нива от 2009 г. насам.

MSCI All-Country World Index се понижава с 5.3% от началото на годината.

Индексът CSI 300 на компаниите с голяма капитализация в Шанхай и Шенжен напредна с 3,3%. Hang Seng China Enterprises се покачи с 1,9% от четиригодишно дъно като China Petroleum & Chemical Corp. поведе ръста на енергийните компании. Hang Seng добави 1.1%. Индексът Shanghai Composite намали седмичния спад до 8,9%, най-голяма загуба от август насам.

Решението на Китай да спре автоматичното прекъсване има смисъл, но не и изпълнението и времето за това решение, каза Мохамед Ел Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE. Китай осъзна, че имаше много тесни граници, което нанася повече вреда, отколкото полза, заяви той в четвъртък в интервю за Bloomberg Television. „Те разбраха това, което е добра новина. Лошата е, че те го направиха в специфично време, и то без пълния набор от компенсаторни мерки, допълни Ел-Ериан, който е и коментатор на Bloomberg View.

People’s Bank of China определи дневния фиксинг на юана, който ограничава колебанията до 2% в двете посоки, на ниво 6.5636 спрямо долара, което е повишение с 0.02% спрямо четвъртък. Това е с 0.5% по-високо от пазарната цена на затваряне в четвъртък в континентален Китай и слага край на осемдневното понижение с 1.42 процента.

Последни новини
Още от Пазари