2015 – четвъртата поредна година на спад на цените на храните

Понижението се дължи на забавянето на глобалния икономически растеж и добрата реколта

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Цените на основните хранителни стоки са отчели спад за четвърта поредна година. Това съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Експертите отдават понижението на забавянето на глобалния икономически растеж и добрата реколта, пише "Росбалт".

Средната годишна стойност на индекса за храните на ФАО през 2015 е 164,1 пункта, което е почти 19% по-ниско от резултата през 2014. Анализаторите на ООН отбелязват, че забавянето на световната икономика е предизвикало рязък спад на цените за различните категории стоки - от металите от енергетиката.

"Мащабните доставки на фона на скромното глобално търсене и засилването на долара е основната причина за ниските цени на храните през цялата 2015", каза старши икономистът във ФАО Абдолреза Абасиян.

През миналия месец цените на зърнените култури намаляха с 1,3% в сравнение с тяхната стойност през ноември поради повишената конкуренция между производителите за износ на царевица и очаквания ръст на предлагането на пшеница след премахването на износните мита от страна на Аржентина.

Индексът на цените на млечните продукти отстъпи през декември с 1%. Цените на месото през месеца спаднаха с 2,2%, което се дължи на ръста на доставките на свинско месо в Европа и намаляването на търсенето на вносно говеждо месо в Съединените щати. През 2015 месото беше средно с 15,1% по-евтино в сравнение със същия период през 2014.

Последни новини
Още от Пазари