Търговията в Китай бе спряна след нов срив на борсата

Акциите в Хонконг спаднаха до най-ниското си ниво от 4 години

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Търговията на фондовия пазар в Хонконг отчете спад до най-ниското си ниво от 4 години, след като акциите в континентален Китай се сринаха и се наложи ранно блокиране на търговията за втори път тази седмица. Понижението идва, след като Китайската централна банка намали референтния лихвен процент при юана до най-ниското му ниво от август насам, пише Bloomberg.

Индексът Hang Seng China Enterprises се сви с 3,3% към 6:13 часа българско време до най-ниското си ниво от 6 октомври 2011. Търговията с акции и фючърси върху индекси в континентален Китай бе спряна от автоматични прекъсвачи в 6:59 часа българско време, след като индексът CSI 300 спадна с повече от 7 на сто. Централната банка в Пекин намали базовия лихвен процент в четвъртък за осми пореден ден, подхранвайки опасенията, че забавящият се икономически растеж ще принуди властите да обезценят още валутата си.

"Обезценяването на юана надвиши очакванията на инвеститорите", каза Уан Дзен, базиран в Шанхай главен инвестиционен директор в Jingxi Investment Management Co. "Инвеститорите се стряскат от спадовете, които ще стимулират износа на капитали".

Юанът спада с 1,2% до 6,5931 към 8:00 часа българско време в Шанхай. Валутата започна добре сесията, укрепвайки с 0,4% в Хонконг на фона на спекулациите, че централната банка ще стимулира ръст на валутния курс след срива на борсата в последните дни. Впоследствие обаче трендът се обърна и спадът се задълбочи.

Акциите в континентален Китай в момента са с около 38% по-скъпи, отколкото техните конкуренти в Хонконг. Индикаторът за измерване на разликата в цените между двата пазара нарасна с 2,5% - най-силният ръст от 7 октомври насам.

"Дистанцията вероятно ще се разшири, след като се вземе предвид обезценяването на валутата", каза Пол Чан, базиран в Хонконг главен инвестиционен директор за Азия (без Япония) в управляващото дружество Invesco Ltd. "Доходността на акция в Хонконг в доларово изражение е по-ниска, но аз плащам в хонконгски пари за тези акции".

Последни новини
Още от Пазари