Петролът отстъпи до най-ниското си ниво от 2003

Фючърсите върху брента и WTI приближиха $30 за барел

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Търгуваните в САЩ фючърси върху петрола WTI отстъпиха до най-ниското си ниво от 2003, след като сътресенията на пазарите в Китай изпратиха актива в близост до $30 за барел, предава Bloomberg.

WTI с доставка през февруари отстъпва с $1,87 до $32,10 за барел, като нивото е най-ниското от 29 декември 2003. Същевременно брентът в Европа с доставка също през февруари е надолу с $2,07 до $32,16 за барел.

Суровината поевтиня с 5,5% в четвъртък на фона на загрижеността за забавянето на икономическия растеж в най-големия консуматор на стоки в света. Китайската централна банка намали референтния курс на юана до най-ниското му ниво от март 2011, предизвиквайки разпродажби на валутата, което доведе до затварянето на фондовите борси в страната. Според експертите на Nomura Holdings Inc брентът ще последва WTI и също се приближи $30 за барел в следващите 10 дни.

"Пазарът се води от алчност и страх, като точно сега страхът доминира", каза Гордън Клан, базиран в Хонконг анализатор в Nomura. "Фючърсните пазари върху стоките са насочени към бъдещето и опасенията са, че обезценяването на юана предвещава по-нататъшно отслабване на китайската икономика".

Петролът продължава да отстъпва, след като основният картел в сектора - Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), все още запазва производствения си таван върху пренасищането на пазара. Според данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ запасите в Кушинг, Оклахома, продължават да са с около 100 млн. барела над средната 5-годишна стойност.

Последни новини
Още от Пазари