Каква е разликата между дотком балона и сега?

Две графики отговарят

Магазин за техника. снимка: Bloomberg Магазин за техника. снимка: Bloomberg

Възходът на технологичните стартъпи с оценки до небесата, както и т. нар. група FANG (Facebook Inc., Amazon.com Inc., Netflix и and Alphabet Inc.), предизвиква загриженост за това дали има или не друг технологичен балон. Има поне една важна разлика между технологичния балон от края на 90-те и днес. Екип на Goldman, воден от главния стратег за акции в САЩ Дейвид Костин, коментира, че тази разлика са печалбите.
По време на пика на технологичния балон, информационните технологии никога не са генерирали повече от 16% от печалбите на S&P 500. Приносът на ИТ за печалбите се увеличи през последните няколко години и сега секторът дава 20% от нетния доход на S&P 500.
Компанията използва две графики като аргумент.
Първата показва секторната композиция S&P 500 от 1974 досега. Графиката посочва енергийния балон, технологичния балон и финансовия балон. По време на пика, технологичните акции дават около една трета от пазарната капитализация на S&P. Сега те дават 21%.

Втората графика показва приноса на всеки сектор за общия нетен доход в S&P 500. По време на дотком балона технологиите никога не са имали повече от 16% от общите печалби. Днес те имат 20%.

Goldman остава бичи настроена за технологичните и финансовите акции. В прогнозите си за тази година Deutsche Bank също заяви, че здравеопазването и технологиите са двата сектора, които им дават основание да очакват ръст на  S&P 500 през 2016. Двата сектора дават 36% от пазарната капитализация на S&P 500 и 32% на приноса им към нетния доход. Енергийните акции, за сравнение, имат само 6% от капитализацията и приноса към печалбите на компаниите, включени в индекса.

Последни новини
Още от Пазари