Златото и среброто откриват 2016 с повишения

Ръстовете са подкрепени от напрежението между Саудитска Арабия и Иран

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Стоковите пазари отчитат ръстове през първата си сесия за новата 2016 на фона на нарастващото напрежение между Саудитска Арабия и Иран.

Към 8:50 часа българско време цената на златото с доставка през февруари е нагоре с 0,79% до 1 068,60 долара за тройунция. Металът изгуби 10% през 2015, отчитайки третата си поредна година на спад – най-дългата негативна серия от 2000 насам.

Среброто също скача – с 1,03% до 13,945 долара за тройунция. Подобно на златото, и среброто отстъпи с малко над 10 на сто през годината.

Двата метала, които традиционно се разглежда като средство за съхраняване на стойност по време политически сътресения, се покачиха, след като Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си контакти с Иран. Решението дойде ден след като посолството на Риад в Техеран бе нападнато като протест срещу действията на виден саудитски шиитски духовник. Въпреки че някои неочаквани инциденти през миналата година, като терористичните атаки в Париж, вдигнаха цените за кратко, златото и среброто отстъпиха през 2015 на фона на перспективите за повишаване на лихвените проценти в САЩ, които дават тласък на долара.

"Когато погледнете картината като цяло, може да се каже, че имаме ограничен геополитически риск, който притиска пазара", каза пред Bloomberg Джонатан Барат, главен инвестиционен директор в Ayers Alliance Securities в Сидни.

Активите на борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, спаднаха с 2,56 метрични тона до 1 463.9 тона в петък. Равнището е в близост до най-ниската си точка от повече от шест години, сочат данни на Bloomberg. Активите се свиха с 8,3% през 2015, отчитайки третата си поредна година на свиване.

Последни новини
Още от Пазари