Сделката между Shire и Baxalta в контекста на M&A пазара

Пазарът на сливания и придобивания ще остане силен и през 2016 г.

Shire - лого. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Shire - лого. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

На 3 януари се появи информация, че базираната в Дъблин фармацевтична компания Shire е в напреднали преговори за придобиването на американския производител на лекарства Baxalta. Според информацията Shire ще плати 32 милиарда долара, част от които в акции, а друга част в кеш, без да се взима предвид дълга на Baxalta, който допълнително ще оскъпи сделката за Shire. Боб Паркър от Credit Suisse и Сам Фазели от Bloomberg Intelligences коментираха пред Bloomberg евентуалната сделка в контекста на пазара на сливания и придобивания през 2016 г.

„Можем да допуснем, че става въпрос не просто за допълнителните 2 милиарда долара спрямо предложението, за което се говореше през август (тогава бяха предложени 30 млр. Долара б.р.). Тогава бяха предложени по 45 долара на акция, сега говорим за 46,50 до 48 долара на акция. Всичко това са само слухове разбира се. Може би това, което може да окаже промяна, е, че този път Shire е готов да предложи кеш, а не само акции, може би в размер на 10-20% от общата сума. Дори и без да се задълбочаваме много обаче разбрахме, че дори без да предложи кеш, Shire може да доведе предложението си  до 50 долара на акция, защото данъците в Ирландия, където е базирана компанията, са толкова ниски. Shire може да спечели от сделки, от които други не могат. Не става въпрос само за това, има и бизнес съображения.  Baxalta е най-големият франчайзър на медикаменти за хемофилия, което е едно от редките заболявания, върху които се фокусира Shire.  Подобна сделка наистина пасва добре на стратегията на Shire”, каза  Сам Фазели от Bloomberg Intelligences.

„Мисля, че M&A пазарът ще остане много активен през 2016 г. До голяма степен това се дължи на ниската цена на капитала. Облигационните спредове продължават да са много ниски и финансирането на сделки е лесно. Освен това корпоративната ликвидност е на много високо ниво, особено в технологичния и фармацевтичния сектор. Паричните потоци във фармацевтиката остават много силни. Не виждам нещо специално, което да спомогне за обръщане на тренда на M&A пазара от 2015 г.“, добави  Боб Паркър от Credit Suisse.

 

Последни новини
Още от Пазари