Рингитът и рупията пострадаха от дипломатическата война между Саудитска Арабия и Иран

Валутите на Малайзия и Индонезия спаднаха до близо едномесечни дъна

Снимка: Sanjit Das/Bloomberg Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

Малайзийският рингит спадна до почти едномесечно дъно след ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, което подкрепи търсенето на долари. Рязко понижение се наблюдава и при индонезийската рупия, пише Bloomberg.

Водещите борсови индекси в Малайзия и Индонезия - KLCI и JCI, ce понижиха, след като Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран след нападението на посолството ѝ в Техеран. Атаката беше отговор на действията на виден шиитски духовник. Рингитът изгуби позиции, въпреки че Малайзия е облагодетелствана от последните движения на петролните пазари, където сортът Брент скочи до 3-седмичен връх.

"Основната валута, които получава подкрепа все още е доларът" по време на бягството от риск, каза Сактианди Супат, ръководител на звеното за валутни изследвания в Malayan Banking Bhd В Сингапур. "Петролът се настани на задната седалка".

Рингитът спадна с 1% до 4,3360 за долар към 7:30 часа българско време – най-ниското равнище от 17 декември според данните на Bloomberg. Валутата изгуби около 19% през миналата година, отчитайки най-лошото представяне в Азия. Основният натиск дойде от спада на Брента, който засегна перспективите пред единствения голям нетен износител на суровината в Югоизточна Азия.

Рупията от своя страна отстъпи с 0,8% до 13 895 за долар, което е 3-седмично дъно. Тя изтри 10,2% през 2015, което е петата ѝ поредна година на загуби и най-дългият негативен период от 1998 насам. Износът се сви за 14-ти пореден месец през ноември на фона на спада на цените на суровините.

Индонезия е един от най-големите производители на палмово масло в света и водещ износител на въглища за отопление. Страната съобщи наскоро, че не е успяла да постигне целта си за икономически растеж през 2015 поради глобалното икономическо забавяне. Икономиката нарасна с 4,73% в сравнение с година по-рано, оставайки под целевите от правителството 5,7%.

Последни новини
Още от Пазари