Иранският петролен бизнес получи първото си плащане от Европа

Сделката е първата от 5 години насам

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

За първи път в последните 5 години иранската нефтохимическа промишленост е напът да получи пари за свои стоки в ЕС. Това стана възможно, след като престана да действа забраната европейски компании да купуват продукти от Иран, съобщава „Росбалт“.

След премахването на ограниченията на една от първите компании, които са получили плащане по сметка в банка в Испания, стана Нефтохимическата търговска компания на Иран. Както отбелязана по-рано управляващият ѝ директор Мехди Шариф, плащането бележи завършването на спора, продължил 5 години.

Икономическите и финансови санкции бяха премахнати, след като през юли 2015 шестте преговарящи сили (Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Германия) постигнаха споразумение с Иран, че Техеран няма да произведе ядрено оръжие. Иранските ядрени обекти са задължени да използват възможностите си изключително и само за производството на ядрена енергия.

Споразумението относно ядрената програма на Иран, подписано от Техеран и "шесторката" международни преговарящи във Виена, официално влезе в сила на 18 октомври миналата година.

Последни новини
Още от Пазари