Европейските борси последваха Китай

Това е най-лошото начало на годината

Борсата във Франкфурт. снимка: Martin Leissl/Bloomberg Борсата във Франкфурт. снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейските акции паднаха след отстъплението в Китай, което поднови тревогите, че икономическото забавяне в страната ще накърни възстановяването на световната икономика.
Добивните компании водят понижението в индекса Stoxx Europe 600, който загуби 2,7% към 13:56 българско време, насочвайки се към най-лошото начало на годината.

В Германия DAX пада с 3.5%, най-много в западна Европа. Китайският CSI 300 се понижи със 7%, което доведе до спиране на търговията до края на деня. Понижението идва след четвърта година на ръстове на европейските акции, които се представят по-добре от Standard & Poor’s 500. Но европейският индекс се понижи спрямо рекорда, достигнат през април, заради тревогите за китайската икономика. Индексът на Morgan Stanley на водещите европейски акции с най-голяма експозиция към Китай падна най-силно от 2011 миналата седмица.
"Две неща се съчетаха, за да създадат наистина силно негативно усещане днес: краят на миналата година беше необичайно слаб и пазарите в Китай през нощта бяха ужасни." 

Индексът Stoxx 600, който бе нагоре с 21% на годишна база през април, завърши 2015 с ръст от 6.8 процента. Измерителят приключи най-лошия си декември от 2002, дори след като инвеститорите, търговците на опции и стратезите останаха бичи настроени на фона на стимулите на ЕЦБ. Те изпращат пари към фондове, следящи акции от региона и плащат най-малко за хеджиране срещу загуби, като оценките сочат ръст на Stoxx 600 с 13% през 2016.

Автопроизводителите също са сред най-големите губещи в индекса. Daimler AG загуби 4,5% след като неговият главен финансов директор каза пред Boerse-Online, че няма да има отделяне на звеното за търговски автомобили. Continental AG се понижи с 4,3% след доклад, че главният изпълнителен директор на производителя на гуми е заявил, че може да загуби продажби поради скандала с емисиите, засегнал неговия клиент Volkswagen AG.

Shire Plc падна с 3,5%, след като се появи неофициална информация за придобиване на Baxalta Inc. за около $32 млрд.

Последни новини
Още от Пазари