Борсата в Китай спря работа след спад със 7%

Причината са слаби данни за промишлеността

Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Азиатските пазари се сринаха в понеделник, а в Китай търговията бе спряна, след като водещият индекс спадна със 7%.

Слабите данни за промишлеността в Китай и отслабващият юан съдействаха за понижението на Shanghai Composite Index с 6.9%, което е най-лошото начало на годината. По-малкият Shenzhen Composite пада с 8.2%.

Индексът CSI 300, бенчмарк за 300 компании, търгувани в Шанхай и Шенжен, падна с 7% след 13:30 ч местно време в понеделник. Това задейства новото правило за спиране на търговията, въведено от началото на годината. Властите съобщиха пред декември, че ще прекъсват търговията за 15 минути при спад или повишение с 5%, а ако спадът достигне 7% - спирането ще продължи до края на сесията. Преди да се стигне до спирането на търговията, имаше и 15-минутното прекъсване, но след възобновяването на сесията, понижението продължи.

Първите показатели, обявени през 2016, демонстрираха, че серията понижения на лихвите и фискалните стимули в Китай не са подкрепили растежа. Данни на Markit показаха, че промишлеността се свива през декември за десети пореден месец. PMI индексът на Caixin през декември пада до 48.2, докато през ноември бе достигнат връх за  последните пет месеца от 48.6. Официалното проучване, което разглежда преди всичко най-големите държавни компании, също показа в петък свиване за пети пореден месец - до 49,7 пункта. Стойности под 50 показват свиване на производството.

По-рано в понеделник централната банка на Китай установи дневния фиксинг на юана на ниво 6.5032, най-ниско от 2011, спрямо 6.4936 на 31 декември. Валутата може да се търгува с 2% отклонение от фиксинга. Много инвеститори очакват китайската валута да продължи да отслабва, коментира WSJ.

Понижението се разпространи и на останалите азиатски борси. В Япония Nikkei Stock Average затвори със спад от 3.06%, Hang Seng в Хонконг - с 2.68%, а южнокорейският  Kospi - с 2.17%. Търговията в Хонконг не бе спряна, но бе засегната от мярката, тъй като инвеститорите използваха борсата, за да хеджират позициите си, коментира Bloomberg.

Последни новини
Още от Пазари