Акциите в световен мащаб започнаха годината слабо

В Китай поевтиняването беше най-сериозно

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Финансовите пазари започнаха 2016 г. с трусове. Разпродажбите на акции в Китай подновиха притесненията, че забавящият се растеж ще се разпространи, докато напрежението между Саудитска Арабия и Иран добави към геополитическите рискове. 

Акциите в световен мащаб се насочиха към на-слабия си първи ден за годината от поне три десетилетия насам. Dow Jones Industrial Average потъна с над 3,5% след като данните показаха, че американското производство се е понижило с най-висок темп от 6 години. Европейските акции пък поевтиняха след като данните от Германия показаха, че там инфлацията е неочаквано ниска. Развиващите се пазари потънаха най-много от август насам след като забавянето в производството предизвика разпродажби в Китай и дори се стигна до там, че търговията в Шанхай беше спряна. Облигациите и йената поскъпнаха след като инвеститорите се насочиха към сигурни активи, в които да намерят убежище. 

Акциите

Широкият световен индекс MSCI All-Country World Index беше с 2,4% надолу в 10:53 местно време в Ню Йорк, надхвърляйки поевтиняването си от 1,5% на първия търговски ден през 2001 г. S&P 500 загуби 2,2%, след като приключи 2015 г. със загуба от 0,7%. 
В Европа ситуацията също не беше по-добра като Stoxx Europe 600 Index загуби 2,6%. Акциите на поне 580 компании в индекса поевтиняха. 
Широкият индекс за развиващите се пазари MSCI Emerging Markets Index загуби 3% - най-много от 24 август насам. Китайският CSI 300 Index, който включва компании с голяма пазарна капитализация, загуби 7%, което беше допустимата граница и търговията беше преустановена.  Shanghai Composite индексът загуби 6,9%, а хонконгският Hang Seng China Enterprises Index – 3,6%. Основните индекси в Южна Корея, Тайван, Малайзия, Южна Африка и Полша също тръгнаха надолу, губейки по над 2%. 
Причината за сериозните разпродажби отчасти са слабите производствени данни от Китай. Производствения индекс Caixin стигна 48,2 пункта през декември, като очакванията бяха за 48,9 пункта.  По този начин китайското производство се забавя пети пореден месец – най-дългия подобен период от 2009 г. насам. 

Суровините

Петролът сорт Брент поскъпна с 2,1% след напрежението между два основни производителя в ОПЕК – Саудитска Арабия и Иран. Саудитите скъсаха дипломатическите си отношения с Иран след като тяхното посолство в Техеран беше атакувано, което от своя страна беше предизвикано от екзекуцията на шиитски духовник от Саудитска Арабия. 
Базовите метали поевтиняха, а златото поскъпна. 

Валутите

Йената поскъпна до 118,7 йени за долар, което е най-високото ѝ ниво от 15 октомври насам, като инвеститорите се насочиха към активи, в които да намерят убежище, а йената остава една от основните световни валути. 
Доларът почти не помръдна, докато австралийският долар поевтиня. 

Облигациите

По подобие на йената, облигациите поскъпнаха след увеличения интерес към по-сигурни активи, към които инвеститорите се обръщат при турбуленция на пазара. Позиции спечелиха 10-годишните американски и немски ДЦК. 

 

Последни новини
Още от Пазари