Шведската централна банка може да се намеси на валутните пазари

Целта е стопиране на поскъпването на кроната

Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News

Някои от най-големите шведски банки предупреждават инвеститорите да не подценяват риска Шведската централна банка да се намеси на валутните пазари, за да не позволи на шведската крона да поскъпне прекалено много спрямо еврото, съобщава Bloomberg. 

Nordea и SEB казват, че Шведската централна банка няма да позволи на кроната да поскъпне до ниво от под 9 крони за евро. На 1 януари валутният курс на кроната беше 9,187 крони за евро. Прогнозата на банките идва след като на 30 декември централната банка предупреди, че е готова да действа, ако продължителното поскъпване на кроната попречи на постигането на целта за инфлация от 2%. 

„Шведската централна банка реши да действа предварително след силните вътрешни данни напоследък и да откаже скекулантите, които може да искат да накарат кроната да поскъпне. Има ясни знаци към валутни намеси в тяхното прессъобщение и изглежда, че имат по-малко желание да понижат лихвите в този момент. В крайна сметка валутата е техният основен проблем“, каза Андерс Еклоеф, валутен стратег в Swedbank. 

Основният лихвен процент в Швеция вече е на историческо дъно на ниво от минус 0,35%. След неколкократни изкупувания на облигации, централните банкери са под натиск да обмислят други мерки, за да постигнат целевата инфлация. Тя е под нивото, искано от централната банка, от 2011 г. насам. Въпреки усилията на Шведската централна банка, нейните усилия остават в сянката на доста по-сериозните програми на количествени улеснения от страна на ЕЦБ. 

През последните 12 месеца кроната е поскъпнала с 4% спрямо еврото. За това допринасят и признаците за ръст в икономическия растеж в страната, като според прогнози на Националния институт за икономически изследвания той ще достигне 3,9% през 2016 г. 

„Има ограничени възможности за печалба (от поскъпването на кроната б.р.) в близко бъдеще, имайки предвид, че Шведската централна банка заплашва да се намеси, ако кроната поскъпне до под 9,10 крони за евро“, каза стратегът от CitiFX Джош О‘Брайън. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари