Поскъпването на долара при Обама напът да влезе в елитен клуб

Подобни периоди след падането на златния стандарт е имало само при Рейган и Клинтън

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Доларът има възможност да напише история. След три поредни години, в които той поскъпва, стратезите прогнозират, че американската валута отново ще е сред най-добре представящите се в света и през 2016, като ще поскъпне спрямо 7 от 10 валути на развити икономики до края на годината, пише Bloomberg. Тази перспектива е подкрепяна и от заявените от страна на Фед намерения за продължаване на вдигането на лихвите докато останалите основни централните банки по света ще ги оставят на същите нива или ще ги понижат. 

Поскъпването, което започна по време на втория мандат на президента Обама, е на път да влезе в категория, дефинирана като „само най-големите, най-продължителни периоди, в които доларът е силен, след премахването на златния стандарт през 1971“. Още само две поскъпвания на долара са в тази категория, като те се случват по времето на президентите Роналд Рейган и Бил Клинтън. Нито едно от тях не приключва след 4 години. При първото, когато управлява Рейган, доларът поскъпва между 1979 и 1984, а при второто между 1996 и 2001 доларът поскъпва през пет от общо шестте години. Тогава президент е Бил Клинтън. 

„Това е третото голямо поскъпване на долара. Поскъпването на долара при Обама е подхранвано от разминаването в паричните политики“, каза Марк Чандлър, директор за глобалната валутна стратегия в Brown Brothers Harriman & Co. 

Прогнози, компилирани от Bloomberg, показват, че от общо 10 валути на развити икономики доларът ще поевтинее само спрямо канадския долар, британския паунд и норвежката крона през 2016. Най-голямо ще е поскъпването спрямо новозеландския долар (почти 8%), швейцарския франк (почти 6%) и австралийския долар (5,5%). 

„Доларовите трендове обикновено продължават с години. Трябва да уважаваме тренда“, каза Грег Андерсън, директор за световната валутна стратегия в Bank of Montreal. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари