Иран връща 1 млн. барела петрол дневно на пазара на две фази

Това ще се случи след вдигането на санкциите

Иран се опитва да възстанови загубения си пазарен дял на световния петролен пазар и няма намерения да му навреди с плановете си да увеличи производството щом санкциите бъдат вдигнати, за пореден път заяви петролният министър на страната Биджан Зангане, цитиран от Bloomberg. 

„Петролното министерство планира да увеличи износа на суров петрол с общо 1 млн. барела дневно на две фази“, каза Зангане. Първо на пазара ще постъпят 500 хил. барела дневно до седмица след вдигането на санкциите. След още до 6 месеца ще бъдат добавени и останалите 500 хиляди. барела, каза Зангане. През декември Иран е произвеждал по 2,7 милиона барела дневно, показват данни, компилирани от Bloomberg. 

През 2015 петролът сорт Брент поевтиня с 35% след решението на ОПЕК да не понижава производството и да запази пазарния си дял. Петролът сорт WTI, който служи като основен измерител на цената на петрола в Америка, от своя страна загуби 30,5% през миналата година. 

Количеството допълнителен петрол от Иран, който ще достигне до чуждестранните купувачи ще зависи от условията на петролния пазар, на който в момента има свръхпредлагане в размер на между 2,5 и 3 млн. барела дневно, каза новинарската агенция на иранското министерство на петрола Shana.  

 

 

Последни новини
Още от Пазари