Sberbank: Русия е заплашена от дълбока рецесия при $15-25 за барел петрол

В търговията в сряда брентът и WTI отстъпиха за момент под $37 за барел

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Ако средната цена на петролa падне до $15-25 за барел, икономическата динамика ще бъде по-малко предсказуемa и Русия я очаква дълбока рецесия. Това становище изразяват анализаторите на Sberbank Investment Research, цитирани от "Росбалт".

Анализът на експертите показва, че при развитие на този сценарий може да се очаква засилване на интервенциите от страна на регулаторите. Експертите не се съмняват, че ако цената на петрола е $15-25 за барел, руската икономика очаква дълбока рецесия. "Колебанията в цените на петрола се отразяват на икономиката е по-силно, отколкото на производителите им", се подчертава в изследването.

В търговията в сряда брентът и WTI отстъпиха за момент под $37 за барел. Към 16:00 часа българско време WTI ce търгува за $37,01 при дневен спад от 2,27%, докато използваният като бенчмарк в Европа брент поевтинява с 1,79% до $37,12.

Междувременно Министерството на финансите на Руската федерация предвижда средна цена на петрола през 2016 от $40 на барел. Това заяви министърът на финансите Антон Силуанов в интервю за "Русия 24".

"В действителност ние трябва да сме готови за всякакво развитие на ситуацията около цените на петрола. Нашите прогнози за следващата година, заложени в бюджета, са за около $40 за барел... Подготвени сме с допълнителни мерки", каза финансовият министър.

Последни новини
Още от Пазари