Петролните инвеститори страдат втора поредна година

Вместо възстановяване в цената 2105 г. донесе на петролния сектор още проблеми

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролният сектор изпраща още една тежка година. Вместо надеждите за възстановяване в цената на суровината, 2015 г. донесе на петролните производители и инвеститори още разочарования, пише Bloomberg. 

Фючърсите на петрола сорт West Texas Intermediate са се отправили към най-големият си двугодишен спад в историята, докато енергийният индекс Standard & Poor’s Energy Sector Index е на път да отбележи първия си спад в две поредни години от 2002 г. насам. 

Петролът поевтиня, след като Саудитска Арабия поведе ОПЕК към стратегия на задържане на производството и пазарния дял през ноември 2014 г. Рекордното производство от страни като Саудитска Арабия, Русия и Ирак доведе до ръст на петролните наличност по света до рекордно ниво. 

Само през 2014 г. петролът сорт West Texas Intermediate, считан за критерий за сравняване, поевтиня с 46%. Фючърсите на суровината пък поевтиняха с 31% през 2015 г. S&P Energy Index отбеляза спад от 10% през 2014 г. и 23% през 2015 г. 

„Петролът вероятно е суровината с най-ясно изразена репутация на пазар, който след бум се срива. Пределно ясно е, че станахме свиделите на сериозен срив. Изкушаващо е да мислим, че точно зад ъгъла чака бумът, но тази голяма идея не е несъмнено насока за времето, когато това ще се случи“, каза Тим Еванс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк. 

 

Последни новини
Още от Пазари