Какъв е следващият ви ход, г-н Драги?

Инвеститорите опитват да разгадаят ЕЦБ

Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Ако тази година беше за четенето по устните на Марио Драги, президента на ЕЦБ, 2016 ще е изисква разчитане на неговите мисли.
Германските 10-годишни облигации се насочват към първото си месечно понижение от август, след като шефът на ЕЦБ подсказа, че централните банкери могат да са наляли достатъчно пари в икономиката на еврозоната, за да постигнат желаното ниво на инфлация, близо до 2%. Това отбелязва промяна на тона от 20 ноември, когато той изпрати доходността на по-краткосрочните бонове до рекордно ниско ниво за всички времена (ниска доходност означава високи цени - б.р.), като каза, че институцията ще вземе всички необходими мерки, за да повиши потребителските цени.
Яснотата на думите на Драги отстъпи път да по-неясна картина за инвеститорите, опитващи се да предугадят следващия ход на ЕЦБ. Ръстът на пазарите, предизвикан от програмата за изкупуване на активи, или количествени облекчения, след като Драги разкри пакет от мерки, които подсказа на някои хора, че е изправен пред съпротива в рамките на централната банка за допълнителни стимули.

"След последното решение е много ясно, че ястребите са поели кормилото", казва Елвин де Грут, главен икономист в Rabobank International, Утрехт. "Това може да е истинската история за 2016 . не само как ЕЦБ иска да направи повече, но и дали те все още са в състояние да го направят."
Докато Драги каза, че ЕЦБ остава в готовност да отговори на променящите се обстоятелства, прогнозите за пазара на облигации разкриват несигурна перспектива. Прогнозите за доходността по бенчмарковата 10-годишна германска облигация за следващата година варират от 0.4% до 1.55%. Тя беше 0.6% във вторник.

Началото на количествените облекчения през март натисна средната доходност на суверенния дълг в еврозоната до рекордното дъно от 0.43%, за да  нарасне до 1.08% в средата на юли, според индекса на Bank of America Merrill Lynch.

Пазарните сътресения в Китай и спадащите цени на суровините подпалиха отново страха от дефлация, увеличиха търсенето за инструменти с фиксиран доход и натиснаха средната доходност до 0.57% на 2 декември. Ден по-късно тя скочи на 0.73%, като в Германия да се повиши най-много от 2011, тъй като ЕЦБ ограничи последните си усилия за стимули до съкращаване на депозитната си лихва и удължаване на количествените облекчения с поне шест месеца.

Въпреки това правителствата в еврозоната трудно осигуриха възвращаемост от 2% тази година, след печалби от 13% през 2014. Това е повече он 1.1% в САЩ, след като Федералният резерв увеличи лихвените проценти за първи път от 2006.
"Това т. нар. разминаване в политиките (на Фед и ЕЦБ - б.р.) ще бъде тема на следващата година", казва Мариус Дахейм, главен стратег в шведската SEB AB. "Паричната политика ще продължи да движи пазара." Той препоръчва на инвеститорите да заложат на по-високоходните облигации от еврозоната, включително тези на Италия и Испания.

"Ще остане натискът върху ЕЦБ да направи нещо", казва Кит Джукс, глобален стратег на Societe Generale SA в Лондон. За Драги, "това е по-скоро въпрос на корекции на кормилото, за да се запази курса на лодката в същата посока, а не да се бие с други събития. Той е реактивен."

От Луканио Мнианда и Луси Мийкън, Bloomberg

 
Последни новини
Още от Пазари