DAX счупи 27 рекорда тази година

Ръстът на основния индекс на германската борса засенчи световния през 2015

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Представянето на германските акции надминава това на фондовите пазари по света през 2015, пише Bloomberg. Инвеститорите залагат на още по-големи печалби през следващата година.

Индексът DAX счупи 27 рекорда тази година преди да изпадне в два мечи пазара впоследствие. И все пак той е напът да приключи годината с 11 на сто ръст, побеждавайки регионалния бенчмарк Stoxx Europe 600 и световния MSCI All Country World Index.

Стратезите прогнозират, че германският бенчмарк ще продължи възхода си през 2016, тъй като компаниите ще се възползват от ниските цени на петрола и слабото евро. Въпреки че износителите получиха известен тласък от количествените улеснения на Европейската централна банка и спада на китайските акции. Въпреки това скандалът около Volkswagen AG унищожи около $368 млрд. от пазарната капитализация на германските фирми.

"Това беше много добра година, ако сте били дисциплинирани и сте запазили своите инвестиционни теми", каза Майкъл Войшнек, ръководител на фонда за управление на акции Lampe Asset Management. "Петролът и еврото подкрепят растежа. Може да видим още една добра година за DAX през 2016".

На този фон някои инвеститори се опасяват, че зависимостта германските фирми от световните пазари ще подстави изложени на ръст от забавяне на дейността. Сред възможните причини са по-слабия от очакваното ръст в САЩ или влошаване на китайската икономика, казва Майкъл Каплер, мениджър акции в Mittelbrandenburgische Sparkasse. Двете страни са сред най-големите търговски партньори на Германия.

"Ако растежа на световната икономика се забавя, след това лесно бихте могли да видите DAX на около 9 000 пункта или дори надолу", каза той по телефона от Потсдам, Германия. "Аз не съм съвсем сигурен дали това е средата, в която трябва да поставите големи залози на акции. Това, което наблюдавахме досега с нестабилността, аз очаквам да видим и през 2016 и може би 2017".

Последни новини
Още от Пазари