Най-богатите в Азия посъветвани да не разчитат на поскъпване на долара през 2016 г.

Паричните мениджъри търсят нови възможности за възвращаемост

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Паричните мениджъри на най-богатите семейства в Азия казаха, че ще търсят възвращаемост другаде, след като в продължение на три години са разчитали на поскъпването на долара, съобщава Bloomberg.

UBS Group AG, най-голямата частна банка в света, казва на клиентите си, че има „малки възможности доларът да поскъпне още“, каза Джеймс Пърсел, стратег в бизнеса на банката за управление на богатство в Хонконг. Стивън Дигъл, който също е в бизнеса за управление на инвестиции чрез компанията Vulpes Investment Management в Сингапур, каза, че вдигането на лихвите в САЩ не е достатъчно, „за да се преследва силен долар“. Той допълни, че въпреки това не би заложил срещу долара. Stamford Management Pte – компания, управляваща 250 милиона долара, собственост на богати азиатци – ще преразгледа перспективите си за долара, след като очакваше поскъпване през първото тримесечие, каза главният изпълнителен директор Джейсън Уанг. 

Стратезите прогнозират, че поскъпването на долара ще се забави след като Федералният резерв обеща постепенно затягане на паричната политика. Проучване на Bloomberg показва, е доларът ще поскъпне с 5% до 1,05 долара за евро до третото тримесечие на 2016 г., след ръста от 10%,постигнат през 2015 г. Според същата прогноза поскъпването на американската валута спрямо йената ще ограничено до под 4%, или до 125 йени за долар. 

Джеймс Пърсел напомни, че финансовите пазари са движени от изненади, а не от вече взети от пазара предвид фактори. „Клиентите ни вероятно ще видят във вдигането на лихвите в САЩ възможност да спечелят по-висока доходност от активите си, като ги прехвърлят в долари. Ние трябва да им припомним, че финансовите пазари са движени от изненади, а не от известни фактори. Вдигането на лихвите беше изключително добре подсказано и историята с разминаването на лихвените проценти е добре известна“, каза той. 

Доларът вече поевтиня спрямо някои азиатски валути. Индонезийската рупия поскъпна със 7,3% спрямо долара през четвъртото тримесечие, докато малайзийският рингит отбеляза ръст от 2,3%, а сингапурският долар от 1,1%. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари