M&A сделките в Азия прехвърлиха $1 трлн. през 2015

Ръстът е 37% спрямо предходната година

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Сделките по сливания и придобивания (M&A) в Азиатско-тихоокеанския регион достигнаха нов рекорд през 2015, покачвайки се с 37% и преминавайки границата от $1 трлн., сочат данни на Dealogic.

Равнището на сделките в региона е рекордно и по друга причина – то е цели 24 на сто от обявените сделки по света, покачват изчисленията на доставчика на данните, цитирани от Asia One.

Като движеща сила за част от сделките в региона може да бъде разглеждан резкия спад на някои от стоковите пазари.

Австралия се насочи към сделки в сектора на суровините, в това число металите, горското стопанство, производството на хартията, минното дело, петрола и газа, енергийния сектор и агробизнеса сегменти. Ръстът на M&A там е с около 40 на сто на годишна база, показват данните. Сегментът на минното дело отчита най-голям процентен скок, скачайки с цели 230 на сто до $14,7 млрд.

Тези сделки включват офертата от $11,45 млрд. за Santos от Scepter Partners – предложение, което все още чака одобрението на борда на Santos. Brookfield Asset Management и Macquarie Group бяха замесени в друга голяма сделка от региона, придобивайки заедно австралийските активи на Apache Corp за $2,1 млрд.

Цените на стоките спаднаха почти двойно до многогодишни дъна през тази година. В това число попадат петролът, отстъпил с над 30 на сто, и желязната руда, която поевтиня с повече от 40%. Това накара много компании да се огледат за атрактивни активи на ниски цени.

Японският бизнес също подобри собствения си рекорд за M&A сделки в чужбина с невероятните $90,49 млрд. Ръстът тук е с близо 70 на сто спрямо 2014 , сочат данни. САЩ са най-желаната дестинация, където японците да инвестират – споразуменията там са на стойност $35,75 млрд. Далеч назад на второ място е Китай с $10,48 млрд.

Последните реформи в правилата за корпоративно управление поставиха японските корпорации под натиск за увеличаване на възвръщаемостта на собствения капитал (ROE), Освен това японският бизнес е принуден да харчи голяма част от своите спестени средства, които възлизаха на рекордните 87 трлн. йени през финансовата 2014 според данни на Goldman Sachs.

Освен това един от активите, в които традиционно японските компании инвестираха своите средства – 10-годишните държавни облигации на страната, са с рекордно ниската доходност от около 0,28 на сто.

Китай също отчете рекорд, като за осма поредна година и броят, и обемът на M&A нарасна. Споразуменията достигнаха 4 542, а общата им стойност е $575,6 млрд.

Последни новини
Още от Пазари