Към кои пазари да гледаме през 2016 г.

Коментар на Браян Якобсен, главен портфейлен стратег в Wells Fargo Advantage Funds

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Кои пазари биха предложили интересни инвестиционни възможности през 2016 г. и какво да очакваме от тях? Темата коментира Браян Якобсен, главен портфейлен стратег в Wells Fargo Advantage Funds. Ето какво каза той пред Bloomberg:

По отношение на 2016 г. трябва да се направи преоценка на позиционирането на портфолиото Ви и това дали сте позиционирани за 2015 г. или за 2016 г. В началото на 2015 г. повечето инвеститори допускаха, че лихвите ще бъдат вдигнати и че може би цената на петрола ще се възстанови. В резултат на тези допускания може би някои от тях са запазили част от парите си в наличност и са инвестирали голяма част в САЩ. Мисля, че през следващата година трябва да се обърне повече внимание на пазарите извън САЩ. САЩ и икономиката на страната ще се представят добре, може би дори икономическият растеж ще се повиши, но вече много положителни фактори бяха взети предвид при оценките на акциите там, докато по отношение на развиващите се пазари бяха взети предвид много негативни фактори. Именно от развиващите се пазари смятам, че ще дойдат най-добре представилите се през 2016 г.

Моите фаворити са Китай и Индия. Настроенията по отношение на Китай бяха понижени. Много хора се питат дали икономическото забавяне там няма да излезе извън контрол. На 31 декември в САЩ ще излязат данни за PMI индекса, които вероятно ще покажат, че страната се завръща към постоянен темп на икономически растеж. Това може да има позитивен ефект върху пазара в Китай и може би дори да има така наречения „хало ефект“, като повлияе не само на Китай, а и на развиващите се пазари като цяло. В Индия направиха някои положителни реформи. Растежът там ще достигне 7,4% през тази година и вероятно 7,6% през следващата, смятам, че в страната се случват хубави неща.

Разминаването в паричните политики на ЕЦБ и Японската централна банка и Фед има голяма роля. Обичам да анализирам ситуациите в исторически план. Не трябва да се връщаме много назад, за да открием периоди, когато се е случвало същото. През 2004 г. Фед започна да вдига лихвите, за разлика от ЕЦБ. Нещо подобно се случи и през 1999 г. И в двата случая беше добре портфолиото Ви да е позиционирано основно извън САЩ. Една от метриките, измерващи риска и възвращаемостта – Sharp отношението, което се изчислява като разделим средната възвращаемост на стандартното отклонение, тоест волатилността, показва, че в тези периоди международно позиционирано портфолио се е представяло много по-добре спрямо портфолио, състоящо се само от инвестиции в САШ.

Мисля, че трябва да променим очакванията си (за вдигането на лихвите в САЩ б.р.). Не трябва да забравяме какво стои зад очакванията Фед да вдигне лихвите още 4 пъти през 2016 г. Много хора се фокусират върху средната оценка на членовете на Комисията по операциите на паричния пазар, които сочат към 4 увеличения. Но какво ще стане, ако Бордът на управителите е настроен за по-разхлабена политика? Тогава може би ще има само 2 до 3 увеличения на лихвите през 2016 г. Да, като цяло Комисията по операциите на открития пазар е настроена за по-затегната политика през 2016 г. спрямо 2015 г., но гласуващите, които имат най-голямо значение, са членовете на Борда на управителите, а те са много по-настроени за по-разхлабена политика в сравнение с типичния член на Комисията по операциите на открития пазар и вероятно няма да са съгласни с четири вдигания на лихвите. Очаквам увеличение на лихвите през март, но може би следващото ще дойде чак след юни. Освен това ще се говори повече за това как да намалят обема на портфолиото от ценни книжа, които натрупаха. Очаквам това да се случи след една година и през декември да започне да се говори за това, че Фед повече няма да реинвестира сумите, които му носят придобитите финансови инструменти и така обемът на  счетоводния баланс на институцията ще се свие до по-разумно ниво.

 

Последни новини
Още от Пазари