Годината, в която почти нито един клас активи не спечели

Само акциите осигуриха по-добър доход през 2015

Табло на Таймс Скуеър. снимка: Daniel Acker/Bloomberg Табло на Таймс Скуеър. снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Идеята зад разпределението на активите по класове е проста - когато един пазар е зле, инвеститорът може да се възползва от друг, който расте. Не и през 2015.

Ако оценявате изминаващата година по това кой клас е осигурил най-голяма възвращаемост в САЩ, това е най-лошата от почти 80 години, показват данни на Bianco Research LLC иBloomberg. С оставащи само три дни до края на годината, индексът Standard & Poor’s 500 се е повишил едва с 2.2% заедно с дивидентите, кешът осигурява по-малко, а притежанието на облигации и суровини носи загуби.

Обхващайки всичко - от ДЦК до високодоходни облигации и технологични акции, през седемте години на почти нулеви лихви, инвеститорите се озоваха на място, откъдето нямат изход, когато стимулите на Федералния резерв започнаха да се изтеглят. Обикновено не е така. Почти през всяка година от 1995 е имало някакъв клас активи, който е осигурявал възвращаемост над 10 процента.

Това е предизвикателство, тъй като пазарите на акции и облигации вероятно се движат в по-голям синхрон около точката на пречупване отколкото обикновено, казва Хейс Милър, шеф на звеното за Северна Америка в Baring Asset Management LLC. "Имахме висока експозиция в кеш, тъй като усетихме, че той осигурява една от малкото добри диверсификации срещу безрискова търговия". 

Bianco Research следи S&P 500, 30-годишните американски съкровищни облигации, тримесечните съкровищни бонове и Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Commodity Index, за да измери представянето на акциите, облигациите, ликвидните средства и суровините. Четирите са най-срещаните класове, които инвеститорите преценяват при начиртаването на стратегията за разпределение на активите, според Джим Бианко, основателя на компанията.

Макар дълбочината на загубите в ценните книжа и суровините далеч не е толкова зле колкото през 2008, корелацията на пониженията откроява предизвикателството за мениджърите на фондове, които търсят увеличаване на възвращаемостта чрез смяна на активите. Това е рецепта за загуби за хедж фондовете, според Бианко. Този сектор се насочва към най-лошата си година от 2011 с ръст на затварянията, показват данни на Bloomberg и Hedge Fund Research Inc.

"Стимулите на Фед осигуриха попътен вятър на всички и изтеглянето им ги спря", коментира Бианко по телефона. "Ако е вярно, че икономиката влиза слаба в 2016 и възвращаемостта е отрицателна, тези условия ще продължат и на ниво разпределение на активите не очаквам никой да се измъкне, все още.
Борсово-търгуваните фондове, които инвестират в различни типове активи като средство за диверсификация са под  натиск. От 35 ETF, които Bloomberg слреди, средната загуба за 2015 еи 5%.

Индексът S&P 500 добавя само 0.1% без дивидентите. Акциите извън САЩ се представят по-лошо в доларово изражение като MSCI EAFE Index пада с 3.1%, а MSCI Emerging Markets Index потъна с 16 през 2015.

Суровините се понижиха до най-ниско ниво от десетилетие, като слабата инфлация намали привлекателността на благородните метали, слабото търсене в Китай удари цените на суровините, а свръхпредлагането - на петрола. На пазара на облигации високодоходният корпоративен дълг се насочва към първо понижение от 2008 на фона на растящи тревоги, че растящите лихви ще заплашат платежоспособността на компаниите.

Според проучването на Bianco най-добре представилият се клас активи е имал печалби през всички години, без една от 1995. През последните 90 години, през 23 години най-малко един клас е имал възвращаемост над 30% и само четири са завършили с по-малка печалба от 4%. 

От Лу Уанг, със съкращения

Последни новини
Още от Пазари