Еврото поскъпна въпреки коментарите на Мерш

Пазарите игнорираха коментара на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Еврото поскъпна спрямо повечето основни валути след като трейдърите не обърнаха внимание на коментарите на члена на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш, който заяви, че централните банкери от ЕЦБ „съвсем не са използвали всичките си амуниции“, цитиран от Bloomberg. Мерш направи коментара в интервю пред Международния банков форум (International Bankers Forum), което ще бъде публикувано на 29 декември. 

Еврото се е насочило към най-силния си месец спрямо долара от април насам въпреки допълнителните стимули, които ЕЦБ въведе в еврозоната и първото вдигане на лихвите в САЩ от 2006 г. насам. Това е проблем за централните банкери на еврозоната, след като по-рано през месеца Марио Драги каза, че самият валутен курс не е цел на политика, но е „важен“ за ценовата стабилност и растежа. 

„Мерш се изказа в подкрепа на стимулите, но не успя да накара еврото да поевтинее. Не мисля, че това е продъжи. Виждам добра възможност за отваряне на къси позиции срещу еврото при валутен курс от над 1,10 долара за евро“, каза Грег Андерсон, директор за глобалната валутна стратегия в Bank of Montreal в Ню Йорк. 

Еврото поскъпна с 0,2% до 1,0977 долара за евро в 9:47 ч. местно време в Ню Йорк Общата европейска валута добави 0,2% спрямо йената до 132,17 йени за долар и 0,5% спрямо паунда до 73,66 пенса за евро. 

Откакто ЕЦБ увеличи периода на програмата за количествени улеснения до март 2017 г. и понижи депозитната лихва до минус 0,3%, еврото е поскъпнало с 3,4% спрямо долара. 

 

 

Последни новини
Още от Начало