Петролни спекуланти чакат $15 за барел догодина

Иран, Русия и ОПЕК ще са основните фактори за движението на цената на суровината

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролните спекуланти купуват опционни контракти, които ще заплатят само ако „черното злато“ поевтинее до $15 за барел догодина - поредният знак, че някои инвеститори очакват още по-дълбок спад на суровината, пише Bloomberg.

"Мечите" залози идват на фона на прогнозите за завръщане на международните пазари на иранския петрол, за устойчивост на производството в страни като Русия и за продължаваща липса на реакция от ОПЕК.

"Ние гледаме на свръхпредлагането като продължаващо и през следващата година", посочва Джефри Къри, ръководител на звеното за изследване на стоковите пазари в Goldman Sachs Group Inc. По думите му има риск цените на петрола да спаднат до $20 за барел.

"Мечата" перспектива подтикна инвеститорите да купуват пут опции, които им дават право да продават по предварително определени цена и време на цени от $30, $25, $20 и дори $15 за барел, сочат данни на Нюйоркската фондова борса. Американският лек суров петрол WTI в момента се търгува около $36 за барел.

Според данните най-голям брой залози чрез опционни договори за декември 2016 има за стойност от $30 за барел. Значителен интерес има и към пут опциите за юни 2016 при $25 за барел, като търсенето почти се удвоило през последната седмица.

Инвеститорите дори са закупили пут опции, които ще плащат, ако WTI падне под $15 за барел през декември следващата година. Обемът на залозите на това равнище все пак е малък – 640 000 барела общо.

Инвеститорите купуват пут опции не само със спекулантска цел, но и като застраховка. Някои от пазарните участници, които имат акции в компании като Exxon Mobil Corp и Royal Dutch Shell Plc например често хеджират своите портфейли чрез закупуване на подобни опционни контракти, от които се възползват, ако цените паднат.

WTI падна под $34 за барел в понеделник, приближавайки 11-годишно дъно. Във вторник петролните фючърси с доставка през февруари поскъпнаха до $36,26 за барел. В Лондон сортът Брент пропадна до $36,04 в понеделник, най-ниското ниво от 2004, преди да се повиши до $36,72 за барел във вторник.

"Като цяло това е все още много мечи пазар", заяви Гарет Люис-Дейвис, базиран в Лондон енергиен стратег в BNP Paribas SA.

Последни новини
Още от Пазари