Петролът стигна едноседмичен връх в Ню Йорк

Причината са данни, показващи спад на предлагането в САЩ

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Петролът поскъпна до едноседмичен връх в Ню Йорк след като доклад показа, че стоковите наличности на петрол в САЩ са се понижили, облекчавайки свръхпредлагането на пазара, съобщава Bloomberg. 

Предлагането на петрол е намаляло с 5,88 милиона барела през миналата седмица, което е най-сериозния спад от юни, показват правителствени данни. Проучване на Bloomberg прогнозираше ръст от 1,2 милиона барела. Западнотексаският светъл петрол (WTI) се търгуваше с премия спрямо петрола сорт Брент за първи път от януари насам заради очакванията, че свалянето на 40-годишната забрана за износ на петрол от САЩ ще облекчи свърхпредлагането на суровината в страната. 

Западнотексаският светъл петрол с доставка през февруари поскъпна с 1,17 долара или с 3,2% до 37,31 долара за барел в 10:32 местно време в Ню Йорк (17:32 българско време). 

Брентът с доставка през февруари също поскъпна с 1,02 долара до 37,13 долара за барел в Лондон, след като на 22 декември загуби 0,7% и затвори на най-ниското си ниво от 2004 г. насам при 36,11 долара за барел. 

Стоковите наличности на петрол в САЩ са се понижили до 484,8 милиона барела през седмицата, приключила на 18 декември, но все пак доставките остават със 120 милиона барела над средното ниво за сезона през последните 5 години. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари