Китай удвоява часовете за търговия с юани в страната от януари

Юанът ще се търгува до 23:30 ч. местно време в Пекин

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай ще удвои часовете, в които юанът може да се търгува в рамките на страната от януари, докато се подготвя за включването на валутата в кошницата от резервни валути на МВФ през октомври 2016 г., съобщава Bloomberg. 

Търговията ще бъде удължена до 23:30 ч. местно време в Пекин от 4 януари, пише в съобщение, публикувано на сайта на Китайската централна банка. Спот курсът в 16:30 ч. ще продължи да се счита за последния курс за деня, се казва още в съобщението. Освен това повече чуждестранни институции, които търгуват сериозни обеми юани, ще могат да участват на местния валутен пазар. 

Китай цели да увеличи търговските канали на юана, което ще позволи на валутните курсове на юана, който се търгува в рамките на страната и този, който се търгува извън тях, да се приближат. Ликвидността при търговията с юани в часовете, когато търговията в Азия приключи, може да е сравнително ниска, което увеличава риска от появата на нехарактерни валутни курсове и манипулации, каза още Китайската централна банка. 

„Увеличаването на часовете, в които юанът може да се търгува, е важна стъпка в насърчаването на използването на юана в световен мащаб, като то ще позволи на валутния курс да отразява новини, които излизат извън търговските часове в Азия“, каза Кеникс Лай, форекс анализатор от Bank of East Asia в Хонконг. 

 

Последни новини
Още от Пазари