Приключи ли войната за Драги и еврото

Анализаторите очакват европейската валута да поевтинее слабо до края на 2016 г.

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

След като президентът на ЕЦБ Марио Драги увеличи монетарните стимули, стратезите стигнаха до заключението, че той е направил достатъчно, за да съживи икономиката с мерки, които помогнаха за поевтиняването на еврото с около 10% спрямо долара през 2015 г., пише Bloomberg. 

Анализатори от HSBC Holdings, Banco Santander и National Australia Bank прогнозират слабо поевтиняване или дори поскъпване на единната европейска валута спрямо долара през 2016 г. Медианната прогноза в проучване на Bloomberg е за поевтиняване в размер на около 4%. 

Комбинацията между количествените улеснения на ЕЦБ и вдигането на лихвите в САЩ ще помогне на еврото да запази стойността си на нивото, което достигна, казват стратезите, докато последните данни за заетостта, производството и инфлацията показват, че по-слабото евро вече започва да помага на икономиката. Еврото възстанови част от стойността си от 3 декември насам, когато допълнителните парични стимули на Драги не отговориха на очакванията на инвеститорите. 

„На практика той си свърши работата. Върна нещата малко назад, като не отговори на очакванията пред декември, но еврото продължава да е по-евтино заради направеното от него преди и това, което прави Фед. ЕЦБ ще е много доволна да види нивата на активността там, където са в момента“, каза Гавин Френд, стратег от National Australia Bank.

Неговата прогноза е еврото да се търгува на ниво от 1,07 долара за евро до края на следващата година. 

Макар че медианната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, да е еврото да поевтинее до 1,05 долара за евро до края на 2016 г., не липсват и анализатори, които смятат, че то ще поскъпне. Дейвид Блум, директор по глобалната валутната стратегия в HSBC, прогнозира еврото да поскъпне до 1,20 долара за евро през 2016 г., казвайки, че Драги няма да може чрез изказванията си да понижи стойността му. 

На 14 декември Драги каза, че текущите стимули ще са достатъчни, за да бъдат постигнати целите за инфлацията, но остави вратата за допълнително разхлабване на паричната политика отворена, ако централните банкери преценят, че това е необходимо. 

Действията на Фед и това дали Джанет Йелън ще спази обещанието за увеличение на лихвите в САЩ до 1,375% до края на 2016 г. също могат да окажат сериозно влияние върху еврото. Ако Йелън не отговори на очакванията да продължи с вдигането на лихвите, еврото може отново да тръгне нагоре, което да принуди Драги да действа.

 

 

Последни новини
Още от Пазари