Петролни спекуланти залагат на цена от 15 долара за барел

Само ако петролът падне до такова ниво те ще реализират печалба

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролните спекуланти купуват опции, от които ще реализират печалба само ако петролът падне до 15 долара за барел през следващата година, което показва, че някои инвеститори очакват още по-сериозен спад в цената на суровината, съобщава Bloomberg.  

Мечите залози идват след решението на ОПЕК да не ограничи производството, за да подкрепи цената на петрола и очакваното завръщане на Иран на пазара. 

„Смятаме, че свръхпредлагането ще продължи да е налице през голяма част от следващата година“, каза Джефри Къри, директор по проучванията за суровините в Goldma Sachs, добавяйки, че съществува риск петролът да поевтинее до 20 долара за барел и да предизвика затваряне на производствени мощности, ако мекото време продължи да потиска търсенето. 

Мечите перспективи пред петролния пазар накараха някои инвеститори да купят пут опции, които им дават правото да продадат петрол на предварително уточнена цена и дата, на шокиращи цени от 30,25,20 и дори 15 долара за барел. 

Отворените позиции в пут опции, които ще донесат на купилите ги печалба, ако петролът поевтинее до 15 долара за барел до декември 2016 г., не са в големи обеми, като общо достигат 640 хиляди барела, но показват, че някои пазарни участници очакват екстремно ниски цени. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари