Има ли възможности в сектора на облигациите с висока доходност

Коментар на Александър Драйдън, глобален пазарен стратег в JPMorgan

Доходностите по високорисковите облигации в световен мащаб. Снимка: Bloomberg Доходностите по високорисковите облигации в световен мащаб. Снимка: Bloomberg

Глобалният пазарен стратег от JPMorgan Александър Драйдън говори пред Bloomberg за възможностите в сферата на облигациите с висока доходност (високорисковите облигации с нисък кредитен рейтинг). Ето какво каза той:

През последните няколко седмици вероятността от рецесия и дефолти се повиши, вдигайки доходностите на облигациите в сектора на високите доходности. Тази тенденция е движена и от продължителните разпродажби на облигации на компании от петролния сектор. Ние казваме, че не сме на 100% съгласни с това доколко пазарите са взели предвид риска от рецесия и дефолти в оценките на облигациите. Ако се подходи избирателно и се търсят възможности на пазара, секторът на облигациите с висока доходност ги предлага.

Важно е да не забравяме, че един от страничните ефекти на количествените улеснения е това, че накара много хора да започнат да инвестират в класове активи, които понякога не разбират напълно и в не се чувстват сигурни. Образно казано в сектора на  облигациите с висока доходност има много „туристи“, които може и да не разбират динамиката на ликвидността на този пазар. Сега може би те си мислят, че след като се намираме в цикъл на вдигане на лихвите, ще е добре да се концентрират върху по-нискорискови инструменти, чиито доходности стават по-привлекателни, но им е трудно да продадат облигациите с висока доходност. Ликвидността винаги е бил фактор в сектора на високите доходности, но някои инвеститори, които нямат сериозен опит в този сектор, са изненадани.

Някои от тях поставиха ограничения за инвестиращите във фондовете им, за да не могат те да продадат дяловете си прекалено бързо и да предизвикат сериозни разпродажби. Това е нещо, за което внимаваме и следим. Това ще продължи да е важно и през 2016 г. Ликвидността в сектора на инструментите с фиксирана доходност е нещо, което е предизвикателство за инвеститорите и това няма да се промени през следващата година.

 

Последни новини
Още от Пазари