ЕЦБ ограничава срещите с пазара преди решенията за паричната политика

Институцията иска да разсее съмненията, че не дава равен достъп до информация на пазара

Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Записките показват, че централните банкери са намалили срещите си с пазарни участници в моменти, когато пазарът е най-чувствителен – преди взимането на решения за паричната политика. Те продължават да се срещат с инвеститори, включително хедж фондове, в други дни, съобщава Bloomberg.

Записките може да се тълкуват като сигнал за промяна в културата на ЕЦБ, която се опитва да разсее схващанията, че пазарните участници не получават еднакъв достъп до информация. В седемте дни преди 22 октомври, когато се проведе среща на Управилтения съвет на ЕЦБ, членовете на Изпълнителния съвет не са се срещали с представители на финансовата общност. Срещата на 22 октомври беше важна, защото тогава ЕЦБ даде силен сигнал за стимулите, които бяха обявени официално на 3 декември.

Действията, или по-точно бездействията, на Изпълнителния съвет от септември и октомври 2015 г. контрастират с поведението на членовете му при предишни случаи, когато те са се срещали с представители на финансови институции дори сутрин в дните, когато трябва да бъде взето решение за паричната политика. Такива случаи е имало през септември 2014 г. и март 2015 г. На срещата на ЕЦБ през септември 2014 г. лихвите бяха понижени, а предишния ден двама членове на Изпълнителния съвет на банката (Мерш и Кьор) са се срещнали с представители на UBS. През март бяха разкрити детайлите около програмата за количествени улеснения на ЕЦБ, а сутринта преди това Кьор се е срещнал с представители на BNP Pariba.

„Никой не иска централните банкери да стоят заключени в своята кула от слонова кост във Франкфурт. Те трябва да излизат от там, да се срещат с банки и евентуално с хедж фондове. Хедж фондовете търгуват с големи обеми всеки ден и представляват важен източник на информация от пазара. Ключово за ЕЦБ е да даде да се разбере, че се провеждат срещи, но на тях не се дава секретна информация, както и че тези срещи не се правят малко преди взимането на важни решения за паричната политика“, коментира Пол Гордън от Bloomberg.

Сред финансовите институции и инвестиционни компании с които са се срещали членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ са Templeton Global Advisors, Janus Capital, PointState Capital, Fortress Capital, Wellington Asset Management, Schroders, JPMorgan Asset Management, Capital International, Berenberg, Moore Europe, Citigroup, Fortress, Janus, PointState, Schroders, JPMorgan, BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura и UniCredit.

 

Последни новини
Още от Пазари