Ирак счита, че петролът ще се възстанови

Това заяви петролният министър на страната, но не уточни кога ще се случи

Адел Абдул Махди, петролен министър на Ирак. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Адел Абдул Махди, петролен министър на Ирак. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

На 20 декември в Кайро се проведе среща на арабските страни износителки на петрол (ОАПЕК). В срещата участваха 11 държави, които са членки на създадената през 1968 Организация на арабските износителки на петрол (ОАПЕК), 7 от които членки и на ОПЕК. Те не поеха ангажименти за ограничаване на производството, но изразиха оптимизъм, че цената на петрола ще се възстанови, съобщава Bloomberg.

„Няма съмнение, че цената на петрола ще се възстанови. Настоящото ѝ ниво е прекалено ниско и се отразява на петролните производители. Смятам, че икономическите фактори и фундаменти все още са силни“, каза иракският петролен министър Адел Абдул Махди.

Той обаче не уточни кога това ще се случи, или кога ще започне да се случва. Неговият коментар е в унисон с казаното от катарския му колега, който каза, че няма причина за песимизъм по отношение на цената на петрола.

 Пазарите на акции в Близкия изток обаче регистрираха спад, а петролът се търгува на ново 7-годишно дъно. Анализирайки данните от последните дни това не е изненадващо. През октомври износът на петрол от Саудитска Арабия е стигнал 4-месечен връх на ниво от малко под 7,4 милиона барела на ден, което е с около 350 хиляди повече спрямо септември. Освен това станахме свидетели и на изненадващо увеличение в броя на активните петролни сонди в САЩ. 17 неактивни сонди са започнали производство, като така общият брой на активните достига 541.

 

Последни новини
Още от Пазари