Действията на BoJ не промениха прогнозите на анализаторите

Те обаче предизвикаха волатиност на пазара

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Повечето икономисти продължават да подкрепят прогнозите си по отношение на това дали Японската централна банка (BoJ) ще добави още стимули към безпрецедентната си програма, след като гуверньорът Харухико Курода обяви промяна в нея на 18 декември, съобщава Bloomberg.

Само трима от двадесет и петима икономисти казаха, че променят прогнозите си като според тях увеличение в стимулите ще дойде по-късно, докато останалите не променят мнението си. Това показва проучване на Bloomberg, проведено на 21 декември. 10 икономисти смятат, че BoJ ще разшири програмата със стимулите до юли 2016 г., а един прогнозира това да се случи през януари 2017 г. или по-късно. 14 прогнозират, че няма да има допълнителни стимули в обозримо бъдеще, показва проучването. 

Японските акции отбелязаха спад втора поредна сесия в понеделник. Решението на Японската централна банка от 18 декември предизвика противоречиви движения на пазара, след като първоначално беше прието като разширяване на стимулите, а след това пазарът тръгна надолу, когато стана ясно, че Курода прави промени във вече съществуващата програма от стимули. 

По време на конференцията си след решението на 18 декември Курода каза, че решението не представлява разширяване на стимулите. Той добави, че всяка промяна в паричната политика ще е „смела“, ако пътят към достигането на целта за инфлация от 2% е заплашен. 

14 от анкетираните икономисти казаха, че решението на BoJ от 18 декември показва ограниченията на разхлабването на паричната политика и поставя основите за бъдещи стимули. 6 икономисти казаха, че решението просто е подчертало ограниченията на мерките за стимули на Курода. 

BoJ ще продължи да добавя към паричната база (чрез чието мултиплициране при кредитиране се формира паричното предлагане б.р.) по 80 трилиона йени годишно, но се увеличава средния матуритет на облигациите, изкупувани от централната банка и се въвежда програма за изкупуване на борсово търгувани фондове на стойност 300 милиарда йени годишно, за да се компенсира за продажбите на акции, които BoJ държи. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари